Naslovna Vesti Srbija Bakić: Nova levičarska stranka zalagaće se za konfiskaciju imovine narodnih neprijatelja

Bakić: Nova levičarska stranka zalagaće se za konfiskaciju imovine narodnih neprijatelja

4 minuta za čitanje
1
1,094
Jovo Bakić

Beograd, 1. decembar 2019. – Sociolog Jovo Bakić izjavio je da će kongres ujedinjenja levičarskih organizacija pod okriljem Socijal-demokratske unije biti održan 22. decembra.

Nakon toga biti doneta odluka da li će ta stranka učestvovati na parlamentarnim izborima, pri čemu je lično bliži stavu da na izborima treba učestvovati.

Bakić je gostujući na TV N1 rekao da će nova stranka biti „za drugačiji socijalizam, koji je demokratski, kao i da će ona okupiti pojedince iz različitih levičarskih udruženja“.

Nije pametno da se bojkot proglašava unapred. Moje je mišljenje da treba sve uraditi da bi za te izbore bili spremni. Ako je u Istanbulu, Ankari, Izmiru, opozicija uspela da potuče jednu autoritarnu vlast u uslovima koji su dramatično rđaviji nego u Srbiji, ne znam šta bi nas sprečavalo da se trudimo da postanemo organizaciono spremi i da ostvarimo dobre izborne rezultate“, rekao je Bakić.

On je rekao i da „u Srbiji 30 godina nema levičarske stranke“, kao i da „Socijalistička partija Srbije i Pokret socijalista nisu pravi levičari zato što se tako deklarišu a u stvari sprovode neoliberalni program“.

On je dodao da nema o čemu da pregovara sa aktuelnim režimom, već da će na izborima „razgovarati sa narodom“.

Bakić je rekao i da za njega „pitanja Evropske unije i Kosova nisu ključna nego periferna pitanja za zaluđivanje građana, dok su osnovna pitanja kako živimo i kako da organizujemo život“.

Što se EU tiče ona nas je duboko razočarala. Kosovo je jedan problem koji postoji, ali na koji način će bilo ko od nas rešavati problem Kosova ako tamo već dve decenije nemamo ni vojsku ni policiju. Na univerzitetima se na prvoj godini uči da državu definišu pre svega vojska i policija, ako nemate mogućnost legitimne upotrebe sile, nema vojske ni policije, onda je to gotovo“, kazao je Bakić.

On je rekao i da se lično protivi izgradnji mini hidroelektrana, kao i da će se nova stranka zalagati „za konfiskaciju imovine narodnih neprijatelja“, da se „politika i donošenje odluka spusti i na nivo mesnih zajednica, koje za to moraju imati i sredstva“, i za pravednije predizborne uslove od ovih sada, koji su takvi kakve su ih stvorili oligarsi, istakao je Bakić za TV N1.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Nemački građani, za razliku od političara, podržavaju povlačenje američkih vojnika

Berlin, 05. avgust 2020. – Nemačka vladajuća koalicija i veći deo opozicije uglavnom se sl…