Naslovna Društvo Balić: Oko 200.000 Roma radi na crno u Srbiji

Balić: Oko 200.000 Roma radi na crno u Srbiji

2 minuta za čitanje
0
991
Osman Balić

Niš, 26. avgust 2017. – Direktor „Yurom centra“ Osman Balić izjavio je  da oko 200.000 Roma u Srbiji radi neprijavljeno, dok se 26.000 njih nalazi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje,  rekao je Osman Balić, direktor ,, Yurom centra''.

Više desetina hiljada Roma trenutno bere voće i povrće na poljima širom Srbije. Oni nisu prijavljeni i nemaju nikakvu sigurnost. Nekima od njih nije plaćena ni prošlogodišnja berba'', rekao je Balić na sastanku u Gradskoj kući na kome su predstavljeni modeli zadruga koje mogu da uposle Rome, prenosi Jugmedija.

Balić je kazao da postoji način da se rad Roma dovede u legalne tokove, a jedan od načina je formiranje zadruga i kooperativa.

Prema njegovim rečima u Nišu već postoje dve nevladine organizacije koje su svojevrsni modeli zadruga.

Te nevladine organizacije su registrovane za privrednu delatnost i upošljavaju značajan broj ljudi. Jedna se bavi stanogradonjom a druga reciklažom'', istakao je Balić.

On je kazao da su se za te „paramodele“ zadruga zainteresovale i evropske zemlje u okviru projekta koji koji za cilj ima zapošljavanje Roma, a koji Evropska unija finansira u 13 zemalja.

.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

YUCOM: Sloboda mišljenja i izražavanja, sloboda medija, pravo na obaveštenost u fokusu treće analize “Ljudska prava i Covid -19”

Beograd, 18. maj 2020. – U Republici Srbiji, u cilju sprečavanja širenja zaraze i po…