Naslovna Društvo Baza evropske sudske prakse o ljudskim pravima

Baza evropske sudske prakse o ljudskim pravima

2 minuta za čitanje
0
676
Evropski sud za ljudska prava

Baza evropske sudske prakse o ljudskim pravima predstavlja koristan resurs za novinare koji traže informacije o presudama Evropskog suda za ljudska prava.

Web sajt, koji je razvio AIRE centar u saradnji sa zastupnicima Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Srbije pred Evropskom sudom za ljudska prava. takođe sadrži linkove ka drugim korisnim publikacijama na jezicima regiona, kao što su vodiči i priručnici o praksi Evropskog suda za ljudska prava.

Pored sudske prakse, u Bazi se nalaze još dva dokumenta: Prikaz svakog člana Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i prava koja su njime zajamčena, kao i spisak uobičajenih faktičkih situacija do kojih može doći i u njemu je objašnjeno kako te situacije mogu da povlače zaštitu zajamčenu relevantnim članovima Konvencije. Korisnik na osnovu tih faktičkih situacija može da utvrdi da li neki predmet povlači zaštitu prava iz Konvencije a zatim pogleda u Prikazu koje testove treba primeniti kao i primere sudske prakse.

Iako prvobitno namenjen sudijama, tužiocima i ostalim pravnicima, Baza predstavlja koristan resurs i za medijske radnike koji žele pronaći informacije o sudskim predmetima Evropskog suda za ljudska prava. Predmeti se mogu pretraživati po nizu kriterijuma, uključujući članove na čije se kršenje odnose.

Izvor: Medija centar Sarajevo

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Macura: Država da omogući najsiromašnijima korišćenje zdravog i čistog grejanje

Valjevo, 22. oktobar 2021. – Programski direktor RES Fondacije Aleksandar Macura, na…