Naslovna Civilno društvo BCBP: Dve trećine građana Srbije smatra da političari zloupotrebljavaju vlast zarad ličnih interesa

BCBP: Dve trećine građana Srbije smatra da političari zloupotrebljavaju vlast zarad ličnih interesa

3 minuta za čitanje
0
456
građani

Beograd, 18. novembar 2020. – Prema najnovijem istraživanju javnog mnjenja dve trećine građana Srbije smatra da političari ne rade u interesu građana, već  zloupotrebljavaju vlast zarad ličnih interesa.

Istraživanje je sproveo Beogradski centar za bezbednosnu politiku u saradnji sa agencijom Sprint insajt.

Građani misle da institucije rade za partikularne interese, a ne za javno dobro, ali navode da upravo institucije  treba da se samostalno izbore sa svim problemima koji se odnose na zloupotrebu mehanizama vlasti i korupciju, navodi se u saopštenju Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Istraživanje je pokazalo da više od 50 odsto ispitanih građana smatra da policija ne štiti njih, već interese kriminalaca, političara i finansijski moćnih pojedinaca.

Ti stavovi su se preslikali i na percepciju korupcije, pa građani kao najkorumpiranije državne institucije vide političke partije, sudstvo i policiju.

Više od 50 odsto građana smatra da u Srbiji ili nema demokratije ili je ona sa velikim problemima.

Građani smatraju da Narodna skupština ima najmanji uticaj na donošenje političkih odluka, manji od domaćih tajkuna i stranih firmi, kao i velikih stranih sila.

Ogromna većina građana, njih 90 odsto, smatra da je predsednik Srbije ključni akter u donošenju političkih odluka u zemlji.

Ako uzmemo u obzir prethodno iznete nalaze da političari rade za svoj interes, kao i za interese stranih i domaćih bogataša, nameće se zaključak da je glavni akter u zarobljavanju države predsednik Republike, navode u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku.

Istraživanje javnog mnjenja je pokazalo i veliku apatičnost građana, koja se ogleda u njihovoj nespremnosti da učestvuju u aktivističkim inicijativama, jer je svega 20 odsto ispitanika spremno na takav vid aktivnosti.

Rešenje za sve probleme koje su prepoznali građani ipak vide u institucijama, iako su ih ocenili kao korumpirane i da rade za partikularne interese, a ne za javno dobro.

Građani navode da upravo institucije treba da se samostalno izbore sa svim problemima u vezi sa zloupotrebom mehanizama vlasti i korupcijom.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Beogradski Prajd 2023. biće održan 9. septembra

Beograd, 26. septembar 2022. – Beogradska Parada ponosa zakazana je za drugi vikend …