Naslovna Društvo BCBP objavio analizu o upravljanju pandemijom u Srbiji

BCBP objavio analizu o upravljanju pandemijom u Srbiji

2 minuta za čitanje
0
135
zaštitna maska

Beograd, 10. jun 2022. – Beogradski centar za bezbednosnu politiku  objavljuje analizu o pandemiji  „Upravljanje pandemijom – naučene lekcije za sigurniju budućnost”.

Analiza je urađena u saradnji sa Sindikatom lekara i farmaceuta Srbije, u okviru projekta Beogradske otvorene škole „Dijalog promena“, koji se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije.

Politički i društveni kontekst analize upravljanja pandemijom u Srbiji obeležen je drastičnim padom nivoa demokratije u zemlji, kao i jačanju autoritarnih tendencija u državi i društvu u okviru procesa „zarobljavanja države“ od strane vladajuće elite.

Srbija ne može, nažalost, da se pohvali uspešnim rezultatima, posebno ako se uzme u obzir broj preminulih građana, kao i nizak stepen vakcinacije u poređenju za zemljama Evropske unije. Broj preminulih građana u 2021.godini veći je za čak 18 posto u odnosu na isti period iz 2020.godine.

Statistički podaci pokazuju da je u Srbiji u 2021.godini umrlo najviše ljudi u okviru jedne godine od kraja Drugog svetskog rata. Ovi podaci dosta govore o rezultatima upravljanja krizom izazvane epidemijom COVID-19 u Srbiji.

U ovoj analizi fokus je stavljen na dva aspekta upravljanja pandemijom – pravni aspekti upravljanja krizom i spremnosti zdravstvenog sistema da se nosi sa krizom. Analiza je je nastala u okviru istraživanja koje je sprovedeno od oktobra meseca 2021.godine do marta meseca 2022.godine.

Analiza se završava sa određenim preporukama neophodnim da se poboljša upravljanje pandemijom COVID-19, ali i eventualno i neke druge pandemije u budućnosti.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Partneri Srbija: Transparentnost u pravosuđu zavisi od pojedinaca

Beograd, 20. septembar 2022. – Na događaju “Korak napred ka boljoj komunikaciji prav…