Naslovna Civilno društvo Bebac: Roditelji već godinu dana oštećeni, sporni zakon i dalje na snazi

Bebac: Roditelji već godinu dana oštećeni, sporni zakon i dalje na snazi

4 minuta za čitanje
0
331
beba

Beograd, 1. jul 2019. –  Roditeljski portal Bebac apelovao je na nadležne da hitno izmene Zakona koji krši Konvenciju o zaštiti materinstva, nije usklađen sa Ustavom Republike Srbije i veliki broj roditelja dovodi na rub siromaštva i ozbiljne finansijske probleme i to u periodu kada im je novac najpotrebniji.

Pre tačno godinu dana sporan Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom stupio je na snagu. Ovim Zakonom oštećene su brojne porodice u Srbiji. Ipak, ni nakon brojnih apela, protesta majki, lažnih obećanja od strane države, izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i dalje nema“, navodi ovaj portal.

Portal podseća da su primenom Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom oštećene sve mame koje su radile manje od 18 meseci pre otvaranja trudničkog bolovanja, te da zagarantovan minimalac imaju samo mame koje su radile minimum 6 meseci pre otvaranja bolovanja i to u samo prva tri meseca od rođenja deteta.

Ukoliko prethodno nisu radile 18 vezanih meseci, trudnice su prinuđene da rade do kraja trudnoće uprkos savetima lekara jer, trudničko bolovanje ne ulazi u prosek naknade zarade na porodiljskom bolovanju“, dodaje se.

Portal ukazuje i da su žene sa najvećim primanjima koje u najvećoj meri i doprinose državi jer, poreze i doprinose uplaćuju sa limitom na pet prosečnih plata oštećene za velike novčane iznose bez ikakvog objašnjenja i razumnog pokrića.

Takođe, i mame preduzetnice novim Zakonom dobijaju umanjene naknade zarada, ne dobijaju plaćene doprinose za vreme porodiljskog odsustva, a za razliku od drugih mama nemaju pravo na duže odsustvo sa rada za rođenje trećeg deteta.

Roditelji dece s invaliditetom od usvajanja izmena Zakona, nemaju više pravo na naknadu za odsustvo s posla zajedno s naknadom za tuđu negu i pomoć, iako je reč o različitoj vrsti prava, ukazuje portal.

Uprkos priznanju i jasnom uvidu u to da je Zakon oštetio brojne porodice u Srbiji ni godinu dana od njegove primene nema izmena. Poslednji sastanak sa Vladom i nevladinim sektorom odžan je 4. jula kada su najavljene i prve izmene i nov sastanak sa konkretnim predlozima za izmenu Zakona. Kako svakim danom imamo sve veći broj oštećenih roditelja ostaje veliko pitanje: Šta će biti sa njima ukoliko i dođe do izmena Zakona. Da li će oštećenim roditeljima novac biti vraćen?“, zapitao je Bebac, prenosi Autonomija.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Konkurs za novinarsku nagradu “Srđan Aleksić”

Banjaluka, 18. septembar 2020. – Otvorene su prijave na konkurs za novinarsku nagrad…