Naslovna Politika Evropska unija Beč želi da reguliše rad digitalnih platformi

Beč želi da reguliše rad digitalnih platformi

4 minuta za čitanje
0
168
Beč

Beč, 24. oktobar 2019.  – Beč je aktivan u inicijativi evropskih gradova Eurocities koja nastoji da poboljša saradnju gradova i digitalnih platformi za iznajmljivanje smeštaja kao što je Airbnb.

Beč želi da se zastarela pravila o e-trgovini izmene pa je tim povodom gradski odbornik Peter Florijanšic predstavio predlog izmena pred Regionalnim privrednim odborom u sledeće četiri tačke:

  • Pristup podacima – Evropski gradovi i opštine treba da imaju pristup relevantnim podacima u digitalnom dobu. Gradovima su odgovarajući podaci potrebni radi efikasnosti, pre svega u poreskom sistemu.
  • Pravna sigurnost – Evropskim gradovima je potrebna pravna sigurnost, a za digitalna preduzeća trenutno važe pravila zemalja u kojima ona imaju pravno sedište.
  • Odgovornost platformi – Digitalne platforme moraju da budu odgovorne za ilegalne sadržaje koje nude, a gradovima treba da se dozvoli neki vid kontrole. Tako na primer subvencionisani stanovi građanima Beča omogućavaju doživotno stanovanje po dobrim uslovima i oni ne bi trebalo da se budu u ponudi smeštaja na ovim platformama.
  • Stanovanje – Nejasno regulisana privreda dovodi do nedostatka stambenog prostora u gradovima, a osobe koje traže stan često ne mogu da ga nađu. Evropsko pravo ovde treba da se umeša kako bi se u centru grada zajednički život i povoljno stanovanje omogućilo kako sugrađanima tako i turistima. Ova tema je naročito važna za Beč koji važi za „prestonicu umerenih stanarina“ i po tome je jedinstven u Evropi.

Mnoge digitalne platforme se drže svake pojedinačne tačke i mi smo time zadovoljni. Želimo da ubuduće sva preduzeća koja posluju u Beču to takođe čine“ izjavio je član Gradskog veća Grada Beča zadužen za finansije, privredu, digitalizaciju i međunarodne odnose Peter Hanke.

Hanke je dodao da Beč nikako nije protiv ekonomije deljenja dokle god ona koristi građanima: „Beč apsolutno nije protiv digitalne privrede. Mi želimo digitalnu primenu svuda gde ona ima smisla i koristi ljudima. Ali da se porez ne plaća ili da se regionalna pravila svesno ignorišu – to nije inovativno i to ne možemo da prihvatimo“ dodao je Hanke, saopšteno je iz Predstavništva Grada Beča u Beogradu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Nedeljkov: Izmene izbornih zakona minorne, nije umanjena pojava funkcionerske kampanje, a kamoli iskorenjena

Beograd, 27. maj 2020. – „Činjenica je da smo za dve nedelje nastavka kampanje izbrojali 2…