Naslovna Politika Bećaj: Mesta koje je posetio Vučić deo plana za korekciju granica

Bećaj: Mesta koje je posetio Vučić deo plana za korekciju granica

3 min read
0
185
mapa

Beograd, 9.septembar 2018. – Prištinski analitičar Beljulj Bećaj ocenio je da je poruka koja je preneta posetom predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu da će korekcije koje se nameravaju izvršiti u okviru konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije kretati po liniji mesta koje je on posetio.

"Poruka je da Srbi neće ostati van pažnje i odbrane Srbije. U tom smislu činjenica da je posetio Gazivode i Mitrovicu kao i pokušaj posete Banji služi za slanje poruke kojim će se delom izvršiti korekcija granice. Istovremeno je to poruka za Srbe u drugim delovima Kosova da će biti deo pažnje Srbije, ne naoružavajući ih, ali ne dozvoljavajući nikome da ih dovede u opasnost", kazao je Bećaj za agenciju Beta.

Upitan da prokomentariše deo izjave predsednika Vučića da će biti dobro ako se u roku od 10 godina postigne sporazum, Bećaj je rekao da će to možda trajati i duže ako se glavni pregovarači međusobno bojkotuju.

"Ili ako se deluje abnormalno pretnjama kao što je slučaj sa srpskim pripadnicima Bezbednosne snage Kosova, ili ponižavanjem pred kamerama direktora (kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka) Đurića. Mislim da je još gore ako se sporazumi postižu u kancelarijama bez poštovanja realnog stanja", rekao je Bećaj.

On je ocenio da je blokada puta ka selu Banje i onemogućavanje posete predsednika Srbije tom delu Kosova izraz realnog raspoloženja ljudi kojima nisu još uvek zalečene ratne rane.

"Dozvola posete tom delu Kosova je bila pogrešna odluka kosovskih političara koji ne shvataju realnost i štete koje mogu biti nanete u diplomatskim odnosima zbog ovog neznanja", kazao je Bećaj.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

EU ima priliku da smanji zagađenje vazduha iz termoelektrana na Zapadnom Balkanu

Prag, 20. februar 2019. – Zastarelih 16 termoelektrana na ugalj u zemljama Zapa…