Naslovna Kultura Bečki univerzitet među 200 najboljih u svetu

Bečki univerzitet među 200 najboljih u svetu

3 minuta za čitanje
0
107
Bečki univerzitet

Beč, 02. septembar 2020. – Ove godine je četrnaest obrazovnih institucija iz Austrije ušlo na šangajsku listu Hiljadu najboljih univerziteta.

Sedam austrijskih univerziteta se nalazi među prvih 500 dok je Univerzitet u Beču (Uni Wien) među 200 najboljih univerziteta u svetu.

Univerziteti iz Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije zauzeli su i ove godine vodeća mesta na šangajskoj rang listi vodećih univerziteta pa čak 18 od 20 najboljih obrazovnih ustanova dolazi iz te dve zemlje. Na prvom mestu je Harvard koji ovu poziciju drži već 18 godina, a među ostalima na listi su Stenford, Kembridž, MIT, Oksford, Prinston i kalifornijski Berkli.

Među evropskim univerzitetima na rang listi se nalaze francuski Paris-Sekle (14. mesto), Univerzitet Kopenhagen (33. mesto ), Sorbona (39. mesto) kao i Univerzitet u Minhenu (51. mesto).

Od austrijskih univerziteta, pored Univerziteta u Beču koji je ušao u prvih 200, dobro su plasirani Medicinski univerzitet u Beču (MedUni Wien), Univerzitet u Insbruku kao i Tehnički univerzitet u Beču (TU Wien).

Akademsko rangiranje svetskih univerziteta (ARWU) od 2003. godine sprovodi šangajski Univerzitet Đao Tong.

Manje od četiri odsto svetskih univerziteta obuhvaćeno je ovom listom koja se formira prvenstveno na osnovu istraživačkog rada pojedinačnih univerziteta za šta se koriste javno dostupne baze podataka.

Kriterijumi prema kojima se univerziteti rangiraju su mnogobrojni: broj Nobelovaca među studentima i nastavnim osobljem, broj dobitnika Fildsove medalje, broj visoko citiranih nastavnika i istraživača u okviru određenih naučnih oblasti, broj naučnih radova objavljenih u stručnim časopisima „Nature“ i „Science“.

Ukupno 40 odsto evaluacije se zasniva na kvalitetu osoblja date obrazovne institucije i broju objavljenih radova istraživačkih i naučnih timova u relevantnim žurnalima i časopisima, saopšteno je iz Predstavništva Grada Beča u Beogradu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Kultura
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Bakić: Novi saziv parlamenta će biti neka vrsta rđavog rijalitija

Beograd, 13. septembar 2020. – Sociolog Jovo Bakić, profesor Filozofskog fakulteta u…