Naslovna Politika Belgijski novinar dobio boravišnu vizu i zahvalio novinarima na podršci

Belgijski novinar dobio boravišnu vizu i zahvalio novinarima na podršci

12 min read
0
273
Filip Bertinšan

Beograd, 22. februar 2018. – Belgijski novinar Filip Bertinšan zahvalio je vlastima u Srbiji što su mu dale boravišnu vizu na godinu dana, koja mu je prethodno odbijena iz bezbednosnih razloga, kao i kolegama novinarima na brzom reagovanju.

Bertinšan još nije dobio objašnjenje zašto mu je ostanak u Srbiji prvobitno uskraćen, kao ni razlog promene odluke. Šefica kancelarije Reporteri bez granica ocenila je da se u Srbiji se ne poštuje pravna država i sloboda štampe zbog čega zemlja ne ispunjava uslove da se priključi EU.

"Moja porodica i ja pozdravljamo brzo rešenje moje situacije zahvaljujući vama, mojim kolegama", rekao je Bertinšan na konferenciji za novinare u Beogradu.

Bertinšan je kazao da, iako mu je zbog cele situacije malo teško, ipak bi voleo da zahvali vlastima na tome što su mu dozvolili da živi u Srbiji i da radi svoj posao.

Bertinšan je dan ranije  pozvan u policijsku stanicu gde se pojavio sa svojim advokatom i gde mu je objašnjeno da se u njegovom slučaju pojavio novi detalj i da ne postoje smetnje da dobije boravišnu vizu. Prethodno je u medijima objavljeno da mu preti proterivanje iz Srbije zbog toga što je Bezbednosno-informativna agencija (BIA) procenila da on predstavlja "pretnju po bezbednost države i njene građane".

BIA  ga je još aprila 2017, dan posle predsedničkih izbora o kojima je Bertinšan izveštavao, pozvala na "detaljne informativne razgovore". MUP mu je 8. januara 2018, po drugi put, kao i aprila 2017, bez obrazloženja, odbio zahtev za privremeni boravak radi spajanja porodice, iako je Upravni sud u novembru 2017. doneo je presudu da vlasti moraju da opravdaju razloge za odbijanje njegovog zahteva.

Filip Bertinšan kazao je da su on i njegova porodica od prošlog aprila živeli u strahu od nekog neprijatnog iznenađenja, jer je godinu dana predstavljao pretnju, a od juče posle podne više ne.

Na konferenciji je ispričao da je prošlog proleća u razgovoru sa inspektorima BIA objasnio da svoj posao obavlja bez predrasuda i bez pristrasnosti, kao i da govori ono što misli da je prava istina.

Bertinšan je kazao da više od 10 godina izveštava o aktuelnostima iz Srbije, da se kroz svoje reportaže trudi da publici ispriča i približi šta je sve video i čuo.

"U Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana nebo se pomračilo u domenima pravne države i osnovnih prava", kazao je belgijski novinar, koji je potom citirao i deo izveštaja Evropske komisije o stanju u državama Zapadnog Balkana.

Supruga Filipa Bertinšana, Marija Janković kazala je da se od juče cela porodica oseća malo bolje, jer su u proteklom periodu konstantno bili u strahu razmišljajući o tome šta će se dogoditi.

Ona je kazala da bez obzira na ishod cele situacije ipak "ostaje gorak ukus" zbog toga što je dovoljan "jedan poziv da se sve reši", a što je, kako je ocenila, kontradiktorno sa izjavom premijerke Srbije Ane Brnabić da su službenici BIA profesionalci.

Marija Janković kazala je da sa njim već 10 godina ide na teren, da su svašta prošli i da on "beskrajno proverava sve informacije koje stavlja u članak".

Pravni zastupnik belgijskog novinara, advokat Mihajlo Pavlović kazao je da kroz ceo postupak nisu znali nijedan razlog zbog čega mu je prvo uskraćeno pravo ostanka u Srbiji, pa potom dato, dodajući da su državni organi dužni da obrazloži na čemu temelje svoje odluke.

Pavlović je kazao da je Bertinšan već ispunjavao uslove za ostanak u Srbiji, navodeći da je "opšta karakteristika celog postupka proizvoljna primena prava iskazana na najflagrantniji način".

Šefica kancelarije Reporteri bez granica Paulin Ades-Meve kazala je da bi Bertinšan morao da zna šta je motivisalo prvobitno odbijanje.

"Čini mi se da se situacija srpskih novinara svakim danom pogoršava od trenutka koji je počeo nasiljem u aprilu prošle godine", kazala je ona i pozvala srpske vlasti da ne samo javno osude sve napade na novinare već i da kazne počinioce.

Prema njenim rečima, u Srbiji se ne poštuje pravna država i sloboda štampe zbog čega zemlja ne ispunjava uslove da se priključi EU.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić kazao je da je danas srećan što je Bertinšan dobio šansu da ostane u Srbiji, ali da je besan zbog svega što mu se dogodilo, žalostan zato što se to dešava u Srbiji i osramoćen što je državljanin te zemlje.

Lekić je kazao da je boravišnu vizu Bertinšan dobio tek pošto je informacija o sazivanju konferencije za novinare na kojoj će svi govoriti o tom slučaju došla do "kabineta onoga koga pitaju za sve i koji je onda pozvao ministra unutrašnjih poslova" posle čega se pojavio taj detalj i odobren mu je boravak.

"U ovoj zemlji sve zavisi od političke volje jednog čoveka, raspolaže li on bitnom ili nebitnom informacijom… Odluku o boravku Filipa Bertinšana ne donosi nadležni organ, ni BIA, ni MUP, već jedan čovek do kojeg je u tom trenutku došla informacija. Svi građani Srbije bi morali da imaju neki link ka predsedniku da bi država mogla normalno da funkcioniše. To je taj detalj – neobjašanjiva sila koja se pojavljuje i rešava sve", kazao je Lekić.

Bertinšan u Srbiji radi 10 godina za veći broj listova i medijskih kuća u inostranstvu, među kojima su Le Courrier des Balkans, Mediapart, Liberation, RFI, RTBF, Le Soir i La Tribune de Geneve.

Povodom slučaja belgijskog novinara Filipa Bertinšana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je gostujući na televiziji Hepi da je kontaktirao ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića kojem je kazao da MUP, kao ni BIA, nemaju šta da rade oko novinara, sem ako nisu počinili krivično delo.

"Svi koji se bave novinarskim poslom, svi su dobrodošli i neka rade svoj posao kako hoće. Ne znam kako je to bilo u prošlosti, to će uvek biti princip u budućnosti", rekao je Vučić, preneo je Euractiv.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Registrovana evropska građanska inicijativa “Jedi izvorno!”

Brisel, 21. septembar 2018. – Koledž komesara odlučio je da registruje evropsku građ…