Naslovna Vesti Beograd domaćin konferencije “Evropska unija i Zapadni Balkan – Kako učiniti proces proširenja verodostojnijim?”

Beograd domaćin konferencije “Evropska unija i Zapadni Balkan – Kako učiniti proces proširenja verodostojnijim?”

6 minuta za čitanje
0
468
Evropske integracije

Beograd, 29. oktobar 2018. – U okviru Austrijskog predsedavanja Savetu EU, 28. novembra 2018. u Beogradu, biće održana konferencija “Evropska unija i Zapadni Balkan – Kako učiniti proces proširenja verodostojnijim?”.

Konferenciju zajednički organizuju Centar za evropske politike (CEP, Beograd), Austrijsko-francuski centar za jačanje odnosa u Evropi (CFA/ÖFZ), Međunarodni centar za  evropsku obuku (CIFE, Nica/Berlin), uz podršku i u saradnji sa Otvorenim regionalnim fondom za Jugoistočnu Evropu – promocija evropskih integracija (Nemačka saradnja – GIZ), Francuskim institutom za međunarodne odnose (IFRI, Pariz), Institutom za međunarodne odnose  (IAI, Rim), Nemačkim institutom za međunarodne i bezbednosne poslove (SVP, Brisel ) i Evropskom komisijom (Erasmus+ program).

Konferencija je deo Western Balkans Reflection Forum Initiative, okvirnog projekta koji je pokrenut 2015. od strane mreže evropskih think tank organizacija u znak podrške Berlinskom procesu.

Inicijativa promoviše razgovore sa stručnjacima u interaktivnom formatu o strateškim, politički orijentisanim pitanjima od značaja za Evropsku uniju i Zapadni Balkan.

Nakon što nekoliko godina nije bio u fokusu interesovanja, tokom 2018. preovlađuje utisak da se Zapadni Balkan ponovo vraća na dnevni red Evropske unije, navode iz Centra za evropske politike (CEP, Beograd).

Nova Strategija proširenja, koja je objavljena u februaru 2018. kao i Samit EU-Zapadni Balkan koji je održan u Sofiji u maju 2018, petnaest godina nakon Samita u Solunu, ilustruju novi impuls koji EU daje politici proširenja.

Ta nova dinamika se nadograđuje na četiri godine Berlinskog procesa. Nakon Berlina, Beča, Pariza i Trsta, novi Samit o Zapadnom Balkanu je održan u Londonu u julu 2018. Šta je do sad bio doprinos Berlinskog procesa i kakvu vrstu podrške on može pružiti u budućnosti? Da li ovaj novi impuls ukazuje na uverljiviju perspektivu proširenja za zemlje u regionu?

Perspektiva pristupanja je za neke zemlje u region možda na vidiku. Ali, je teško ostvarivo, bar u narednim godinama. Program reformi u okviru EU i predstojeći izbori u Evropskom parlamentu, višegodišnji pregovori o finansijskom okviru, Bregzit i ostali unutrašnji i spoljni problemi EU nastaviće da privlače pažnju i mobilišu energiju država članica i institucija Unije i u bliskoj budućnosti.

Ovi konkurentni prioriteti neće učiniti proces proširenja lakšim i predvidljivijim, već više zavisnim od same politike EU. Kako zadržati proces proširenja na dnevnom redu EU, ne samo u Briselu, već i u prestonicama zemalja članica? Kako bolje pripremiti zemlje članice EU za proširenje? Koji širi geopolitički faktori će uticati na politiku proširenja EU?

U regionu, napredak je, u najboljem slučaju, još otežan, naročito kad je u pitanju demokratija, vladavina prava, dobro upravljanje, ekonomski razvoj i dobri odnosi sa susedima. Slabosti u ovim oblastima su i dalje prisutne usprkos prevladavajućoj predanosti procesu proširenja za koju se zalaže većina političkih stranaka u regionu.

Ti problemi ne nestaju ni nakon pristupanja EU, kao što se može videti na primerima država članica i njihovim odnosima sa njihovim susedima. Da li ove slabosti proističu iz nedostatka posvećenosti pristupanju EU, ili se takođe pojavljuju kao posledica EU i načina na koji snažno promoviše politiku proširenja? Kako učiniti proces pristupanja odlučujućim faktorom promena? Kako povećati zajedničko učešće u tom procesu? To su samo neka od pitanja o kojima će se govoriti na konferenciji.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Vesti
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…