Naslovna Društvo Beograd jedina prestonica koja otpadne vode ispušta direktno u reku

Beograd jedina prestonica koja otpadne vode ispušta direktno u reku

3 minuta za čitanje
0
113
Dunav

Beograd, 21. april 2021. – Ne verujem da bi Beograd mogao da postane Zelena prestonica Evrope, posebno ako se pogledaju drugi kandidati za tu nagradu, izjavila je FoNetu predstavnica Beogradske otvorene škole (BOŠ) Mirjana Jovanović.

Ako vidimo gradove koji su bili evropska prestonica, kao što su Ljubljana i Stokholm, ali i gradove sa kojima se Beograd takmiči, poput Dablina, prilično je jasno da Beograd ne može da bude Zelena prestonica Evrope“, ukazala je Jovanović u serijalu razgovora Vidokrug.

Kako je objasnila, da bi neki grad bio Zelena prestonica nije potrebno da to želi, već da dugoročno, čak i decenijama, sistematično radi na unapređenju životne sredine.

Jovanović je podsetila da su gradovi nosioci titule Zelene prestonice desetinama godina radili na poboljšanju kvaliteta vazduha, prečišćavanju otpadnih voda i unapređenju procesa uključivanja građana u odluke koje se odnose na životnu sredinu.

Gradovi koji žele da budu zelena prestonica Evrope, prema njenim rečima, “trebalo bi da budu gradovi koji žele da budu zdravi gradovi i da imaju zdravu životnu sredinu“.

To se, kako je predočila, ogleda kroz javne politike koje, ne samo da se donose, već se i dosledno sprovode.

Beograd ima nekoliko dokumenata koji su dosta dobri, ali se na žalost oni ne sprovode“, ukazala je Jovanović.

Govoreći o Ljubljani kao najbližem gradu Beogradu koji je bio Zelena prestonica Evrope, ona je istakla da Ljubljana ima 546 kvadratnih metara zelenog prostora po glavi stanovnika, dok Beograd ima 15 kvadratnih metara.

Osim toga, dodala je Jovanović, više od 50 odsto Ljubljane je pod šumama i zelenom površinom, dok se Beograd ne može pohvaliti takvim brojevima i, uz to, seče drveće radi gradnje.

Upitana o ekološkim prioritetima Beograda, odgovorila je da bi hitno trebalo rešiti sistem upravljanja komunalnim otpadnim vodama i problem zagađenja vazduha kojem bi trebalo pristupiti sistematično, utvrditi uzrok i odlučiti kako se na taj uzrok deluje.

Beograd jedina prestonica na Dunavu koja svoje otpadne vode ispuša direktno u reku“, rekla je Jovanović.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ilić: Ugrožena odbrana i vodosnabdevanje Beograda

Beograd, 02. jun 2021. – Predstavnik grupe Savski nasip Oliver Ilić  izjavio je FoNe…