Naslovna Vesti Evropska unija Srbija i Evropska unija Bez napretka Srbije u oblasti vladavine prave neće biti ni proširenja

Bez napretka Srbije u oblasti vladavine prave neće biti ni proširenja

3 minuta za čitanje
0
90
EU Srbija

Beograd, 24. decembar 2020. – Jednostavna i jasna poruka koju Brisel šalje Srbiji neotvaranjem poglavlja jeste da bez napretka u oblasti vladavine prave neće biti ni proširenja.

To je izjavio direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Igor Bandović u emisiji portala European Western Balkans “Screening”.

On je istakao da je i prošlogodišnji izveštaj Evropske komsije o napretku Srbije ukazivao na ozbiljne probleme u poglavljima 23 i 24.

“S obzirom na to da izveštaj nije prihvaćen ozbiljno i da ništa nije urađeno u tim oblastima, bilo je logično da Brisel odluči da nema napretka i da ga neće biti dok ne bude neke vrste pomaka u tim oblastima”, naveo je Bandović.

Upitan da prokomentariše izjavu ministake za evropske integracije Jadranke Joksimović da “poglavlja više nisu glavni mehanizam za merenje napretka po novoj metodologiji EU” i da zemlje EU “nisu vrednovale napredak Srbije jer se suočavaju sa svojim problemima”, Bandović je naveo da smatra da je to dvostruki izgovor.

“Pod jedan, to je izgovor zato što kada primenjujemo standarde EU i vladavinu prava moramo prvenstveno da razmišljamo o našim građanima. Treba da živimo u uređenoj zemlji, gde se poštuju zakoni, propisi i pravila – to je vladavina prava i to su standardi vladavine prava. Prema mom mišljenju, mi i bez EU treba da radimo na tim oblastima i da ih unapređujemo kako bi postojala pravda, ljudska prava, nezavisno pravosuđe, i to nema mnogo veze sa EU”, rekao je Bandović.

On je dodao da je, s druge strane, navedeno izgovor zato što nedostatak napretka ne može da bude spakovan u formu nove metodologije, jer će nova metodologija za svoj konačni cilj imati unapređivanje rada u oblastima vladavine prava i onih ključnih reformi koje naša zemlja mora da ispuni na ovom putu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija i Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…