Naslovna Politika Bez odgovornog i kompetentnog dijaloga ne rešavaju se problemi u društvu

Bez odgovornog i kompetentnog dijaloga ne rešavaju se problemi u društvu

4 minuta za čitanje
0
107
sala za sastanak

 Beograd, 12. jun 2020. – Dekan Fakulteta političkih nauka (FPN) Dragan R. Simić izjavio je da bez odgovornog i kompetentnog dijaloga ne možemo da rešimo problem u društvu i pitanja vezana za demokratičnost i fer i poštene izbore.

Otvarajući serijal panela dijaloga o izborima u organizaciji FPN i Fondacije za otvoreno društvo Simić je rekao da nikada nije kasno razgovarati o izbornom pravu i da je u pitanju civilizacijska tekovina i temeljno pravo šta god ustav bilo koje zemlje predviđao.

Podsećajući na ulogu koju je FPN imao u seriji dijaloga vlasti i opozicije, Simić je rekao da ta visokoškolska ustanova aktivno pokazuje da je spremna „da ne sedi u kulama od slonovače i gleda kako reka protiče mirno ili nemirno“ i da će ono što mogu staviti na uvid javnosti.

Iako se može postaviti pitanje ima li o tome uopšte smisla razgovarati, i na koji način se stručni sudovi mogu „zabosti u debelo političko uvo“, Simić je rekao da on i njegove kolege smatraju da je to i moguće i nužno.

Direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević rekao je da su paneli organizovani kako bi se ponovo otvorilo pitanje da li postoji mogućnost da se izbori održe, kao i pitanja bojkota i kvaliteta rada medija.

Dobro je da imamo pažnju političkih stranaka, i onih koji učestvuju na izborima i onih koje ih bojkotuju, što pokazuje da postoji zainteresovanost za dijalog, da što manje pričamo, a što više razgovaramo“, naveo je Antonijević.

On je rekao da građani zaslužuju demokratiju, fer i slobodne izbore bez pritisaka, i podsetio da je međustranački dijalog započeo i širi dijalog u društvu, i naveo da je predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić uputio poziv na dijalog o mnogobrojnim pitanjima.

Antonijević je rekao da se nada da će političke stranke videti domašaj dijaloga i mogućnost da se određeni procesi otkoče.

On je ocenio da su stranke pokazale spremnost na dijalog i dodao da je važno iskreno govoriti o obavezama koje su preuzete i kako izgleda rad nezavisnih tela i posmatranje izbora.

Nažalost, ovog puta nećemo imati dugoročno posmatranje misija OEBS i ODIRA, i zbog pandemije će se raditi u manjoj misiji, ali se među onima koji će biti u Srbiji nalaze ljudi koji s punim integritetom mogu da prate izborni proces“, rekao je Antonijević.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Grupa Socijalisti i demokrate: Vučić bezobzirno ignorisao bezbednost građana radi političke koristi

Brisel, 08. jul 2020. – Grupa Socijalisti i demokrate (S&D) u Evropskom parlamentu (EP…