Naslovna Civilno društvo BG centar: Mladi u Srbiji nezaposleni, depresivni i zanemareni

BG centar: Mladi u Srbiji nezaposleni, depresivni i zanemareni

3 minuta za čitanje
0
260
Beogradski centar za ljudska prava

Beograd, 06. februar 2020. – Beogradski centar za ljudska prava (BG centar) godinama sprovodi aktivnosti u omladinskom sektoru i radi sa mladima širom Srbije.

Uz saradnju i stručnu podršku Tima Ujedinjenih nacija za ljudska prava, BG centar je počeo da izveštava o ljudskim pravima mladih na godišnjem nivou.

Aktuelni „Nulti izveštaj o pravima mladih u Republici Srbiji 2019″ pokazuje da su mladi u Srbiji zanemareni, da odlaze iz zemlje, da su nedovoljno uključeni u procese donošenja odluka, nedovoljno zastupljeni u medijima i posledično u velikom riziku od siromaštva.

Među ključnim nalazima iz izveštaja izdvaja se i to da su mladi u Srbiji starosti između 15 i 24. godine u duplo većem riziku od nezaposlenosti od odrasle populacije. Pored toga, većina mladih je angažovana u nekom od prekarnih oblika zaposlenosti. U izveštaju se navodi, između ostalog,  i da mladi imaju 20% niže mesečne zarade.

I dok oko pola miliona ljudi u Srbiji starosti između 20 i 34 godine živi sa roditeljima, Srbiju mesečno napusti više od 4.000 ljudi, a godišnje oko 51.000, uglavnom mladih, što je otprilike jedna cela opština u Srbiji.

Nalazi izveštaja pokazuju da pristup zdravstvenoj zaštiti nije jednako dostupan, posebno mladima iz ruralnih sredina, da je problematičan položaj mladih koji žive sa HIV-om, multiplom sklerozom i drugim težim bolestima.

Kod mladih uzrasta između 15 i 29 godina primetna značajna stopa anksioznih i depresivnih stanja, koja su intenzivnije prisutna kod mladih slabijeg ekonomskog i socijalnog statusa.

Kada je reč o ostvarivanju biračkog prava među mladima starijim od 18 godina samo 40% redovno koristi pravo glasa, dok 32,4% navodi da nikada ne glasa.

Nulti izveštaj o pravima mladih u Republici Srbiji u 2019. godini pokazuje da su mladi najviše zainteresovani za ostvarivanje svojih ekonomskih i socijalnih prava, koja ocenjuju kao prava koja su sistemski ugrožena i zanemarena.

Izveštaj je dostupan za preuzimanje na sajtu Beogradskog centra za ljudska prava.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Seminar o društvenim pokretima i aktivizmu

Beograd, 20. oktobar 2020. – Fondacija Max van der Stoel, Fondacija za evropske progresivn…