Naslovna Politika Biber: Borba protiv korone ne sme da bude opravdanje za kršenje demokratije

Biber: Borba protiv korone ne sme da bude opravdanje za kršenje demokratije

3 minuta za čitanje
0
152
Florijan Biber

Beograd, 19. april 2020. – Borba protiv korone jeste jako bitna, ali ona ne sme da bude opravdanje za kršenje demokratije, a kada se donose mere bez saglasnosti Parlamenta upravo dolazi do toga.

To je upozorio, u intervjuu za Nova.rs, Florijan Biber, profesor Centra za jugoistočne evropske studije Univerziteta u Gracu.

Videli smo svuda da Skupštine mogu da rade i u krizi. S toga nije dobro opravdanje koje smo čuli od zvaničnika u Srbiji da Parlament ne može da zaseda zbog zdravstvenih mera. Važno je imati u vidu da borba protiv pandemije nije sprint, već maraton i zemlja koja želi da demokratija opstane ne može da funkcioniše bez Parlamenta neko duže vreme”, ističe Biber.

Čuli smo upozorenja i evropskih institucija, ali i lokalnih nevladinih organizacija povodom mera koje je srpska vlast donela, pre svega zbog mogućnosti zloupotrebe epidemiološke krize. Kakva je vaša ocena poteza Vlade, ima li prostora za zloupotrebu vanrednog stanja?

Već vidimo neke zloupotrebe. Hapšenje novinarke (Ane Lalić) je jedan od primera kako se zlouptrebljavaju te mere. Kada se da takva moć da Vladi, ne samo u Srbiji, već i u Evropi i u svetu – svuda gde se donose slične mere – kada nemate demokratsku kontrolu onda se povećava opasnost zloupotrebe. Ovo je poslednji u nizu dokaza da vlast u Srbiji ne uzima za ozbiljno potrebu da Parlament radi svoj posao i da bude prostor i za kritične glasove i kritična pitanja. U Srbiji je i pre preduzetih mera postojala opasnost od smanjenja demokratije, uticaj parlamenta je već bio umanjen.

Intervju, u celosti, možete pročitati na sajtu  Nova.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Teret ekonomske krize na Zapadnom Balkanu, izazvane pandemijom korona virusom, ne sme pasti na leđa radnika i radnica

Beograd, 25. maj 2020. – Duboko zabrinuti podacima koji pokazuju da ekonomske posled…