Naslovna Vesti Biber: “Na Zapadni Balkan i dalje se gleda iz ugla ratova devedesetih, siromaštva i korupcije”

Biber: “Na Zapadni Balkan i dalje se gleda iz ugla ratova devedesetih, siromaštva i korupcije”

4 minuta za čitanje
0
158
Florijan Biber

Beograd, 21. oktobar 2020 – Nedostatak međusobnog poverenja generalni je problem na Zapadnom Balkanu, smatra Florijan Biber profesor na Univerzitetu u Gracu. Kao jedinu, kako kaže, instituciju koja može da utiče na taj proces vidi EU, zbog njenog integracionog mehanizma.

Florjan Biber, učesnik ovogodišnjeg onlajn Beogradskog bezbednosnog foruma “Nema mira bez poverenja”,  ocenu o nedostatku poverenja objašnjava teškim procesima promene, nedostatkom demokratskih institucija i visokim nivoom polarizacije u celom regionu.

Uz to, on navodi i polarizaciju između vlasti i opozicije, te aktuelnu krizu sa pandemijom koja, kaže, doprinosi da se iznova testira nivo poverenja između građana i države.

“Države su morale da reaguju u teškim uslovima pokušavajući da se suprotstave pandemiji bez  pravog recepta kako to da urade uspešno, zbog čega su građani dodatno izgubili poverenje u institucije, čak i kada je reč o drugim pitanjima”, kaže Biber.

Govoreći o problemu međusobnog poverenja u regionu, on kaže da nasleđe ratova iz devedesetih, kao i različito tumačenje tih događaja u Srbiji, Hrvatskoj, BiH i na KiM, veoma teško doprinosi kreiranju održivog poverenja.

“Na tome se sada ne radi i na to ne mogu da utiču spoljni akteri. Sve to zavisi od aktera unutar regiona, a jedina institucija koje može da utiče na taj proces je EU zbog njenog mehanizma integracije, kao i zbog mogućnosti da pruži primer kako su se zemlje EU bavile svojim nasleđem, i to ne uvek pozitivno. Taj proces je inače veoma težak”, navodi Biber.

Na Zapadni Balkan, dodaje, i dalje se gleda iz ugla ratova devedesetih, organizovanog kriminala, siromaštva, korupcije. Reč je o problemu imidža koji nije uvek takav u realnosti, ali, naravno, to oblikuje evropsku politiku, jer su političari odgovorni svojim građanima, kaže Biber i konstatuje da se negativan stav evropske javnosti reflektuje i na politiku EU.

Podseća da je slično bilo i tokom poslednjih proširenja EU kada je, kako kaže, proces integracije vođen dok je istovremeno javnost u zemljama Unije bila protiv proširenja.

“EU je taj proces vodila uz opravdanje o strateškom interesu Unije”, naglašava Biber i dodaje da je politika proširenja uvek bila najnepopularnija u evropskom društvu, a da to iskorišćavaju političari iz krajnje populističke desnice.

Kako kaže, veoma je teško voditi politiku proširenja uz snažno odbijanje javnosti.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Vesti
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Majstorović: Evropskoj uniji i kandidatima za članstvo potreban je “Zajednički plan integracije Evrope 2030”

Beograd, 21. septembar 2022. – Politika proširenja EU izgubila je svoju transformaci…