Naslovna Vesti Evropska unija Srbija i Evropska unija Biber: Odnos Nemačke prema Vučiću nije više tako srdačan

Biber: Odnos Nemačke prema Vučiću nije više tako srdačan

2 minuta za čitanje
0
340
Florijan Biber

Beograd, 30. jun 2020. –  Profesor političkih nauka i stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Gracu Florijan Biber izjavio je da odnos Nemačke prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije više tako srdačan.

Navodi da su Vućićeva podrška promeni granica i jačanje autoritarne vlasti “ohladili entuzijazam koji je postojao prema njemu“.

Dok diplomate i političari koji prate situaciju u Srbiji, primećuju porast autoritarnosti, još uvek ne postoji dovoljno volje da se o tome otvoreno razgovara“, rekao je Biber za list Danas, komentarišući odnos u Evropske unije prema rezultatima izbora u Srbiji.

Na pitanje o kosovskom problemu, on je rekao da “posle ovakvih rezultata izbora, Vučić bar ne može reći da na domaćem terenu ima prepreku za postizanje kompromisa, posebno sada kada u parlament nije ušla ekstremno desničarska Srpska radikalna stranka“.

Govoreći o otkazivanju sastanka koji je trebalo da bude održan 27. juna u Beloj kući, on je naveo da je izaslanik američkog predsednika za razgovore Beograda i Prištine Ričard Grenelsarađivao samo sa (kosovskim predsednikom Hašimom) Tačijem, i čak doprineo padu Kurtijeve vlade“.

Kako je dodao, “sa optužnicom protiv Tačija njegov partner nestaje i trebaće meseci da bi imao jasnog partnera na Kosovu koji je dovoljno jak i ima mandat za pregovore“.

Očekujem da će EU preuzeti dijalog, što će doprineti sporijem i sistemačinijem procesu“, ocenio je Biber.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija i Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…