Naslovna Politika Biber: Reakcija policije brutalna i nesrazmerna opasnosti

Biber: Reakcija policije brutalna i nesrazmerna opasnosti

3 minuta za čitanje
0
128
Florijan Biber

Beograd, 08. jul 2020. – Direktor Centra za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber izjavio je da je reakcija policije tokom protesta građana u Beogradu bila „prilično brutalna i nije proporcionalna u smislu konteksta opasnosti“.

On je za televiziju N1 rekao da je jako čudno to što je policija na početku reagovala prilično uzdržano i da je tek kasnije, kada u principu više nije bilo opasnosti po Skupštinu, reagovala jako brutalno.

To je bilo iznenađenje i nije se činilo da je to trenutak kada je bilo najopasnije. Ranije je bilo puno više pretnji. Naravno da su nasilja prema institucijama jako problematična, ali reakcija policije nije bila proporcionalna opasnosti“, ocenio je Biber.

On je naveo da protesti građana nisu nikakvo iznenađenje s obzirom na njihovo nezadovoljstvo koje se vidi na društvenim mrežama zbog stalnih izmena mera u vezi epidemije korona virusa kao i zbog manipulacije oko broja umrlih i zaraženih.

Podsetio je i na nezadovoljstvo studenata koji su pre nekoliko dana takođe izašli na ulicu zbog odluke o zatvaranju studentskih domova.

Odgovarajući na pitanje novinara šta je po njegovom mišljenju iznerviralo predsednika Srbije Aleksandra Vučića pa je rekao da je Biber niko i ništa i da se trudi po ceo dan da ga uvredi, on je je rekao da je to odraz predsednikove nervoze.

To mi pokazuje nervozu jer je zanimljivo i čudno da neki predsednik države ima vremena da se bavi kritikama nekog stranog analitičara koji stvarno nije niko i ništa„, rekao je direktor Centra za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Izveštavanje medija o nasilju prema ženama u Srbiji je senzacionalističko i bez društvenog konteksta

Beograd, 06. avgust 2020. – U polovini izveštaja o nasilju prema ženama mediji su otkrili …