Naslovna Politika Biber: Zajednički angažman SAD i EU mogao bi da pomogne u rešavanju izazova sa kojima se Zapadni Balkan suočava

Biber: Zajednički angažman SAD i EU mogao bi da pomogne u rešavanju izazova sa kojima se Zapadni Balkan suočava

3 minuta za čitanje
0
129
Florijan Biber

Grac, 31. avgust 2019.  – Zajednički angažman SAD i Evropske unije (EU) mogao bi region Zapadnog Balkana vratiti na pravi put i pomogne u rešavanju izazova sa kojima se to područje suočava, ocenio je profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber.

Podsećamo da bi knjiga Florijana BiberaJačanje autoritarizma na Zapadnom Balkanu“ u izdanju kuće Pelgrejv Makmilan trebalo da bude objavljena sredinom septembra.

Biber je, u analizi „Američka politika na Zapadnom Balkanu“ Savetodavne grupe za evropsku politiku na Balkanu (BiEPAG) univerziteta u Gracu, naveo da sa podelom unutar EU o Zapadnom Balkanu i „nestabilnom američkom administracijom“ okolnosti nisu povoljne za obnavljanje efikasnog angažmana između EU i SAD o regionu.

Otvorene izazove nije lako rešeti, a među njima su odnosi između Srbije i Kosova, nerešene unutrašnje polarizacije u Bosni i Hercegovini, i regionalne demokratske krize. Zbog toga se ne mogu lako postići rezultati“, rekao je Biber.

Ovaj stručnjak preporučuje nekoliko koraka kako bi se ograničio „zloćudni uticaj drugih zemalja i obezbedila evroatlantska integracija Zapadnog Balkana“, dodajući da bi zajednički angažman SAD i EU mogao region Zapadnog Balkana da „vrati na pravi put“.

Biber preporučuje koordinirano učešće SAD u dijalogu Srbije i Kosova.

Budući da je dijalog između Kosova i Srbije prekinut 2018. godine zbog nedostatka napretka i rasprave o promeni granice, taj proces mora da bude obnovljen i usko je povezan s novom Evropskom komisijom, ali i sa SAD. To bi zahtevalo veću koordinaciju između EU i SAD i međusobno dogovorene parametre koji bi jasno definisali ciljeve“, rekao je Biber.

Biber je preporučio bolju komunikaciju Vašingtona i Brisela i za rešavanje pitanja u BiH, kao i zajedničku podršku demokratskim pokretima i nezavisnim medijima na Zapadnom Balkanu.

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Trifunović: Potezi PSG mogujedino da se tumače kao poštovanje i sprovođenje Sporazuma sa narodom

Beograd, 19. septembar 2019. – Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergej Tri…