Naslovna Vesti Biber: Zapadni Balkan je prvi test demokratije za nemačku Vladu

Biber: Zapadni Balkan je prvi test demokratije za nemačku Vladu

3 minuta za čitanje
0
306
Florijan Biber

Beograd, 11. decembar 2021. – Nova Vlada u Nemačkoj mora da se založi za više demokratije na Zapadnom Balkanu, ocenio je profesor Florijan Biber.

On ukazuje da je bivša nemačka kancelarka Angela Merkel nekritički pratila kako Srbija pod Aleksandrom Vućićem klizi u diktaturu.

Biber, profesor univerziteta u Gracu, u tekstu za Dojče Vele ukazuje na proteste u Srbiji zbog zakona koji olakšava oduzimanje imovine u čijoj je pozadini multinacionalni gigant Rio Tinto koji na zapadu Srbija planira rudnik litijuma sa mogućim fatalnim posledicama po životnu sredinu.

Firma ima podršku režima srpskog predsednika Aleksandra Vučića, navodi Biber i dodaje da su snimci sa prvih protesta krajem novembra uhvatili maskirane batinaše koji motkama udaraju demonstrante, a njih je očito tamo poslala vlast.

On kaže da te slike bude osećaj već viđenog kada su pre pet godina maskirani muškarci usred noći građevinskim mašinama rušili objekte u centru Beograda kako bi napravili mesta za poduhvat poznat kao Beograd na vodi.

Od tada uz pare i neprozirne dilove sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima višespratnice ruže savsku promenadu.

Batinaši štite i portret Ratka Mladića na jednoj fasadi na Vračaru, i sprečavaju svaki pokušaj Beograđana da uklone ovaj izraz obožavanja pravosnažno osuđenog ratnog zločinca, piše Biber i navodi da su ti mladići s kapuljačama odavno postali produžena ruka Vučićevog režima.

Srbijom kruži strah. Jedva da još ima nezavisnih medija, kritičari se provlače kroz blato, a opozicija optužje za veleizdaju. Kad kritikujem srpske vlasti, i sam često bivam proglašen ‘albanskim lobistom’. U takvoj atmosferi mnogi se ne usuđuju da iskažu nezadovoljstvo“, piše Biber.

Tekst Florijana Bibera, u celosti, možete pročitati na sajtu Deutsche Welle.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Vesti
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Majstorović: Evropskoj uniji i kandidatima za članstvo potreban je “Zajednički plan integracije Evrope 2030”

Beograd, 21. septembar 2022. – Politika proširenja EU izgubila je svoju transformaci…