Naslovna Vesti Evropska unija Srbija i Evropska unija Bilčik: Srbija pripada Evropi kulturno, politički, ekonomski i geografski

Bilčik: Srbija pripada Evropi kulturno, politički, ekonomski i geografski

2 minuta za čitanje
0
182
Vladimir Bilčik

Vranje, 12. oktobra 2020. – Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju, Vladimir Bilčik istakao je da je EP spreman da nastavi posredovanje u međustranačkom dijalogu.

Bličik je rekao da se čeka “punopravan sastav” Narodne skupštine Srbije da se dijalog nastavi s “nizom važnih i kritičnih tačaka” iznetih u Izveštaju Evropske komisije o napretku u evropintegracijama Srbije.

“Srbija pripada Evropi kulturno, politički, ekonomski, geografski. Mislim da bi pridruživanje zajednici evropskih vrednosti trebalo da bude u interesu građana Srbije, ne samo zbog ekonomske i socijalne koristi, već i zbog zajednice i vrednosti koju ona predstavlja”, rekao je Bilčik u intervjuu za vranjski portal “Slobodna reč”.

On je ukazao da “sve zainteresovane strane treba aktivno da rade na komunikaciji o značaju mesta Srbije u Evropskoj uniji”.

Kao primer praktične podrške EU naveo je podršku tokom pandemije Kovida-19, kada je EU “nedvosmisleno stala uz Srbiju” i njenim građanima pružila “humanitarnu i ekonomsku podršku”.

Bilčik je rekao da je izveštaj o Srbiji koji je prošle nedelje predstavljen u Evropskom parlamentu, jasan, da Srbija ima nacrt neophodnog reformskog procesa i ponovio važnost četiri stvari: reforme, oporavak, regionalna saradnja i pomirenje, prenosi Euractiv.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija i Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Majstorović: Evropskoj uniji i kandidatima za članstvo potreban je “Zajednički plan integracije Evrope 2030”

Beograd, 21. septembar 2022. – Politika proširenja EU izgubila je svoju transformaci…