Naslovna Politika BIRN: Državni vrh doneo odluku o pravljenju veštačke sportske stene od 1.2 miliona evra

BIRN: Državni vrh doneo odluku o pravljenju veštačke sportske stene od 1.2 miliona evra

2 min read
0
102
stena za penjanje

Beograd, 9.mart 2019. –  Državni vrh doneo odluku o pravljenju veštačke sportske stene od 1.2 miliona evra nakon saznanja da evropska šampionka Staša Gejo nema gde da vežba, saznaje BIRN.

I dok javnost nema ništa protiv da se pomogne ovoj i svim drugim mladim sportistima, problem predstavlja količina novca koja se iz državnog budžeta izdvaja za ovaj projekat – 1,2 miliona evra, odnosno 140 miliona dinara, o čemu je BIRN pisao.

Na samom sajtu firme Walltopia koja je dobila posao stoji da je cena kvadratnog metra stene 160 evra. U konkursnoj dokumentaciji stoji da će ukupna površina dve stene iznositi 1027 kvadratnih metara. To u ukupnom zbiru daje iznos nešto veći od 160.000 evra.

Na sajtu bugarske firme nalazi se i podatak da prevoz stena košta 2000 evra po kamionu, odnosno 3000 evra po kontejneru. Nije jasno kako se onda na kraju dolazi do iznosa od 1.2 miliona evra, koji u mnogome prevazilazi stvarnu cenu troškova.

Goran Bojović, direktor Zavoda za BIRN tvrdi da u svetu postoje samo tri firme koje po međunarodnim standardima mogu da naprave stenu za evropsko i svetsko takmičenje.

Tekst Ane Novaković, u celosti, možete pročitati na sajtu javno.rs

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Spasić: Makron promoviše novu viziju Evrope

Beograd, 18. mart 2019. – Francuski predsednik Emanuel Makron predstavio je svoj man…