Naslovna Politika BIRN: Državni vrh doneo odluku o pravljenju veštačke sportske stene od 1.2 miliona evra

BIRN: Državni vrh doneo odluku o pravljenju veštačke sportske stene od 1.2 miliona evra

2 min read
0
131
stena za penjanje

Beograd, 9.mart 2019. –  Državni vrh doneo odluku o pravljenju veštačke sportske stene od 1.2 miliona evra nakon saznanja da evropska šampionka Staša Gejo nema gde da vežba, saznaje BIRN.

I dok javnost nema ništa protiv da se pomogne ovoj i svim drugim mladim sportistima, problem predstavlja količina novca koja se iz državnog budžeta izdvaja za ovaj projekat – 1,2 miliona evra, odnosno 140 miliona dinara, o čemu je BIRN pisao.

Na samom sajtu firme Walltopia koja je dobila posao stoji da je cena kvadratnog metra stene 160 evra. U konkursnoj dokumentaciji stoji da će ukupna površina dve stene iznositi 1027 kvadratnih metara. To u ukupnom zbiru daje iznos nešto veći od 160.000 evra.

Na sajtu bugarske firme nalazi se i podatak da prevoz stena košta 2000 evra po kamionu, odnosno 3000 evra po kontejneru. Nije jasno kako se onda na kraju dolazi do iznosa od 1.2 miliona evra, koji u mnogome prevazilazi stvarnu cenu troškova.

Goran Bojović, direktor Zavoda za BIRN tvrdi da u svetu postoje samo tri firme koje po međunarodnim standardima mogu da naprave stenu za evropsko i svetsko takmičenje.

Tekst Ane Novaković, u celosti, možete pročitati na sajtu javno.rs

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Kampanja ekstremnih desničarskih partija nastoji da, za izbore za Evropski parlament, privuče mlade

Brisel, 16. maj 2019. –  Krajnje desničarske evropske partije udvaraju se mladi…