Naslovna Civilno društvo BIRN: Grantovi za istraživanje arhive predmeta ratnih zločina

BIRN: Grantovi za istraživanje arhive predmeta ratnih zločina

3 minuta za čitanje
0
238
arhiva

Beograd, 5. septembar 2019. – Balkanska istraživačka mreža (BIRN) poziva novinare, umetnike, istoričare i aktiviste civilnog društva da podnesu predlog za male projekte koji pokrivaju teme vezane za arhivu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i lokalne sudove u zemljama bivše Jugoslavije, pred kojima su vođeni predmeti ratnih zločina.

Krajni rok za apliciranje je 30. septembar 2019.

Predloženi projekti, prema zahtevima BIRNa, treba da kreativno iskoriste arhivu sudova u cilju promocije istine, pravde i odgovornosti na Balkanu.

Projekti, kako stoji u pozivu, mogu se „baviti pitanjima koja se tiču krivičnog prava, svedočenja žrtava, nestalih osoba, reparacija, lustracija, odgovornosti, ali i druga pitanja koja se odnose na tranzicionu pravdu i suočavanje sa prošlošću“.

Mogu se prijaviti svi novinari, umetnici, istoričari i aktivisti civilnog društva koji žele da pretražuju arhive MKSJ-a i lokalnih sudova iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije”, kaže se u pozivu.

Deset odabranih aplikanata dobiće po 2.000 evra za razvijanje ideja u periodu od šest meseci.

Cilj projekta je promocija i širenje arhive međunarodnih i lokalnih sudova, kako bi se izgradili kapaciteti ciljnih grupa i kako bi se nasleđem sudova moglo boriti protiv negiranja i širenja dezinformacija među društvima zapadnog Balkana, što bi doprinelo interkulturalnom dijalogu i izgledima za pomirenje”, ističe BIRN.

Dodatne informacije o načinu prijave možete pronaći ovde.

Poziv je deo projekta „Oblikovanje i promocija narativa o suđenjima ratnih zločina na Zapadnom Balkanu“, koji finansira Matra Regionalni program vladavine prava (Matra Regional Rule of Law Program).

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Konkurs za osnaživanje medijskih sloboda i borbu protiv rodnog i porodičnog nasilja na Zapadnom Balkanu

Vašington, 05. avgust 2020. – Otvoren je poziv za predloge projekata koji doprinose osnaži…