Naslovna Vesti Srbija BIRN: Nadležni kriju dokument o legalizaciji stambene zgrade policajca Stamenkovića

BIRN: Nadležni kriju dokument o legalizaciji stambene zgrade policajca Stamenkovića

3 minuta za čitanje
0
284
stambena zgrada

Beograd, 14. april 2021. – Već više od dve godine nadležni odbijaju da Balkanskoj istraživačkoj mreži (BIRN) dostave rešenje o ozakonjenju poslovno-stambenog objekta u vlasništvu Gorana Stamenkovića.

Stamenković je jedini krivično odgovarao zbog rušenja u Savamali, a legalizacija je, navodno, usledila kao protivusluga za Stamenkovićevo preuzimanje krivice na sebe, piše BIRN.

Vlasnik skoro gotovog objekta na Mirijevu je Goran Stamenković, šef smene dežurne službe beogradske policije u noći između 24. i 25. aprila 2016. kada su, za sada neidentifikovane osobe, demolirale objekte u Savamali. On je jedini do danas krivično odgovarao za tu nezakonitu rušilačku akciju, piše BIRN.

U proleće 2019. godine BIRN je iz policijskih izvora dobio informaciju da se Stamenković nagodio sa najvišim državnim zvaničnicima da će mu se u zamenu za preuzimanje krivice na sudu za događaje u Savamali, omogućiti legalizacija objekta, koji je već bio počeo da gradi nezakonito, bez neophodne dokumentacije i dozvola.

Prema informacijama do kojih je BIRN tada došao, objekat u Mirijevu je u tom trenutku već bio ozakonjen, a u katastar je upisan kao poslovno-stambeni objekat. Upisano je i da je korisna površina objekta 1.220 kvadrata i da se nalazi u vlasništvu Gorana Stamenkovića.

BIRN se zbog provere informacija o datumu legalizacije objekta po osnovu Zakona o ozakonjenju, odmah obratio nadležnim institucijama.

Dve godine kasnije, uprkos upornim pokušajima, Gradska uprava grada Beograda, kako pišu, još nije dostavila traženu dokumentaciju, iako joj je to naloženo rešenjem kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja još u septembru 2019. godine.

Dokumentaciju nije dostavio ni Katastar, navodi BIRN.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Marinović: Korišćenje ličnih podataka nakon dostave je zloupotreba

Beograd, 15. avgust 2022. – Onog trenutka kada dostavljač dostavi hranu svrha korišć…