Naslovna Borba protiv korupcije BIRN: Nedovoljna kontrola prelaska funkcionera iz javnog u privatni sektor

BIRN: Nedovoljna kontrola prelaska funkcionera iz javnog u privatni sektor

3 minuta za čitanje
0
403
kontrola

Beograd, 3. avgust 2018. – BIRN je objavio bazu podataka koja otkriva koji su sve funkcioneri tražili saglasnost od Agencije za borbu protiv korupcije da pređu u privatne firme i druge organizacije.

Iako su ovi podaci javni, ovo je prvi put da se oni objavljuju javno na jednom mestu, navode iz BIRN-a.

Pored imena funkcionera, u bazi možete naći i sa kim su sklapali ili su želeli da sklope poslovnu saradnju, kako je na te njihove zahteve Agencija reagovala kao i dokumentaciju iz svih tih slučajeva.

Baza obuhvata period od 2010. godine do 15. januara 2018. godine i vremenom će biti dopunjavana novim slučajevima.

Analiza BIRN-a pokazuje da je u periodu od 2010. do polovine januara 2018. godine, Agenciji za borbu protiv korupcije je podneto ukupno 164 zahteva kojima su funkcioneri tražili saglasnost da nakon državnog posla počnu da rade na drugim mestima.

U većini slučajeva (143) Agencija im je tu saglasnost dala, dok je u 20 njihov zahtev odbijen. Jedan funkcioner je zahtev povukao.

Dokumentacija pokazuje da se Agencija pri proveri mogućeg sukoba interesa uglavnom oslanja na izjave funkcionera ili institucija iz kojih dolaze kao i na pretragu na internetu.

Eksperti sa kojima je BIRN pričao kažu da je kontrola formalna i površna kao i da bi u nju trebalo uključiti druge aktere, od mogućih uzbunjivača do državnih organa poput Poreske uprave.

Za sedam godina Agencija je pronašla deset funkcionera koji su pronašli posao u privatnom sektoru bez saglasnosti Agencije.

Čak i kada se utvrdi određeno kršenje zakona, funkcionerima se izriče mera kojom se konstatuje da su prekršili zakon a u retkim slučajevima se pokrene i prekršajni postupak koji rezultira malim kaznama.

Ukoliko imate informacije ili sumnjate da je neki funkcioner prekršio zakon prilikom prelaska sa javne funkcije u privatnu firmu, pošalji te mejl na javni.funkcioneri@birn.eu.com.

Tekst Natalije Jovanović i Vladimira Kostića, u celosti, možete pročitati na portalu javno.rs.

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

KRIK: Novi Folićevi poslovi sa starim poznanicima

Beograd, 21. maj 2020. – U vreme dok je bio prvi urbanista Grada Beograda Milutin Fo…