Naslovna Vesti Srbija BIRN o donatorima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije

BIRN o donatorima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije

4 minuta za čitanje
0
437
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Beograd, 06. novembar 2020. – Kontroverzni trgovac oružjem, prodavac automobila poznat po netransparentnim poslovima sa  policijom, kompanije čiji su poslovi pod istragom koja ne napreduje su samo neki od donatora srpske policije, navodi se u najnovijem istraživanju Balkanske istraživačke mreže (BIRN).

Svi oni donirali su značajne iznose srpskoj policiji, pokazuju podaci o donacijama MUP u proteklih šest godina do kojih je došao BIRN.

Među njima je i kompanija “Partizan “Tech“, koja između ostalog trguje oružjem, objavljeno je na sajtu Javno.rs.

Zajedno sa svojim vlasnikom Slobodanom Tešićem, ta firma je na crnoj listi SAD od 2017. godine.

Prema srpskom zakonu, bez saglasnosti Ministarstva unutrašnjih poslova privatni trgovac oružjem ne može da dobije dozvolu za izvoz.

Partizan Tech” je redovan kupac i preprodavac oružja kupljenog od srpskih kompanija namenske industrije, a ponekad i pod uslovima povoljnijim od državnih kompanija.

Donator MUP je i Auto Čačak, generalni uvoznik “Škode” za Srbiju, a ta kompanija je u žižu javnosti dospela 2017. godine, kada je država s njom sklopila ugovor o kupovini 710 automobila za potrebe MUP direktnom pogodbom – posao koji je Vlada proglasila tajnom.

Na listi donatora se nalazi i pet privatnih kompanija koje godinama profitiraju od izgradnje mreže gasovoda širom Srbije, bez tenderske procedure, a uz podršku Srbijagasa: “Milenijum tim”, “Promont grupa“, “Bobar Beška“, “Gas invest” i “DM invest”.

Tužilaštvo za organizovani kriminal godinama istražuje ove poslove koje finansira Srbijagas, ali pomaka nema zbog toga što MUP ne dostavlja tražene podatke.

Stručnjaci smatraju da donacije svih ovih kompanija MUP-u mogu predstavljati sukob interesa i ističu da problematični Zakon o donacijama hitno treba da se promeni.

Nema velike razlike između nekoga ko je donator instituciji koja treba da ga kontroliše i davanja poklona državnom organu sa kojim sklapa poslove. Obe situacije izazivaju sumnju”, ocenio je za BIRN Zlatko Minić iz organizacije Transparentnost Srbija.

U tekstu se navodi da MUP nije direktno odgovorio na pitanja BIRN-a o spornim donacijama, već su kratko istakli da je sve sprovedeno u skladu sa zakonom.

Kompanije-donatori takođe nisu odgovorile na pitanja BIRN-a.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

OEBS objavio specijalni izveštaj o zloupotrebama pravosudnog sistema protiv medija

Helsinki, 03. decembar 2021. – Pored pretnji fizičkim i online nasiljem, mnogi novin…