Naslovna Civilno društvo BIRN: Odgovornost, istina i pravda još uvek više iluzija nego na stvarnost

BIRN: Odgovornost, istina i pravda još uvek više iluzija nego na stvarnost

2 min read
0
151
Balkanska istraživačka mreža (BIRN)

Sarajevo, 11. januar 2018. – Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN) objavila je izveštaj o postkonfliktnoj pravdi u bivšoj Jugoslaviji.

U izveštaju su istaknuti i regionalni izazovi koji se tiču procesuiranja ratnih zločina, nestalih osoba, kao i učešća žrtava u sudskim procesima.

Takođe, izveštaj ističe značajne probleme, poput nemogućnosti učešća žrtava rata u sudskim procesima, i istražuje ulogu arhiva, umetnosti, medija i muzeja u procesu suočavanja s prošlošću.

Izveštaj sugeriše da dve decenije nakon sukoba u regionu i godinu dana nakon zatvaranja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), odgovornost, istina i pravda još uvek više iluzija nego na stvarnost.

U zaključku se vladama i pravosudnim institucijama u zemljama bivše Jugoslavije preporučuje da preuzmu značajnije korake u procesu suočavanja s prošlošću, a Evropskoj uniji da koristi odnos prema tranzicionoj pravdi kao merilo u procesu integracije ovih zemalja, ali i da osigura da tranziciona pravda bude deo drugih političkih intervencija u regionu.

Izveštaj je dostupan za preuzimanje na sajtu Balkanske istraživačke regionalne mreže – BIRN.

 

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Najavljena peta po redu parada “Ponos Srbije” u Beogradu

Beograd, 16. jun 2019. – Gej-lezbejski info centar (GLIC) najavio je da će u subotu, 29. j…