Naslovna Kultura BIRN Srbija: 1657 konkursa u onlajn bazi javnih konkursa

BIRN Srbija: 1657 konkursa u onlajn bazi javnih konkursa

3 minuta za čitanje
0
319
analiza

Beograd, 18. novembar 2021. – BIRN Srbija, u partnerstvu sa Građanskim inicijativama i timom istraživača iz 17 lokalnih organizacija civilnog društva, predstavio je dopunjeno izdanje prve i najobimnije onlajn baze javnih konkursa.

Baza omogućava praćenje potrošnje budžetskog novca u sektorima medija i javnog informisanja, kulture i umetnosti, organizacija civilnog društva i omladine.

U uzorku se nalaze podaci o ukupno 1.657 konkursa od kojih su 20 poništeni a 1.637 su realizovani. Uzorkom su obuhvaćena sva tri nivoa vlasti: 165 lokalnih samouprava, 10 sekretarijata Autonomne Pokrajine Vojvodine i 15 republičkih ministarstava.

Praćena je potrošnja za 2019. i 2020. godinu, kao i podaci iz 2021. godine, zaključno sa septembrom, navode iz BIRN-a.

Najviše državnog novca potrošeno je za finansiranje projekata organizacija civilnog društva više od 6,2 milijarde dinara, a zatim na konkurse za javno informisanje na koje je potrošeno gotovo pet milijardi dinara.

Predstavnica BIRN-a Tanja Maksić iznela je podatke te mreže da je od 2019. godine do septembra 2021. godine potrošeno 14 milijardi dinara na 33.396 projekata, koje je sprovelo 11.070 medija.

Prema podacima BIRN-a, 4.032 projekta nisu imali naziv, dok je za oko 285 projekata navedeno da je reč o redovnim godišnjim aktivnostima.

Podaci onlajn baze javnih konkursa pokazuju da je ukupan broj registrovanih organizacija civilnog društva pet puta veći od broja organizacija koje dobijaju novac na konkursima.

Kako je navedeno, od 11.070 dobitnika oko 30 odsto njih se ponavlja iz godine u godinu.

Maksić je kazala da su 44 medija prešla limit za državnu pomoć, kao i da finansinje tabloida nije prekinuto usled kršenja novinarskog kodeksa ali da je njihovo finansiranje smanjeno.

Istaknuto je da su najkrupnija dva problema u primeni finansiranje redovnog rada organizacija i medija kroz konkurse za tematske projekte, kao i finansiranje rada organizacija i medija bliskih vlasti koji imaju olakšan pristup državnim fondovima.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Kultura
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Austrijski filmski festival u Beogradu, Novom Sadu i Nišu

Beč, 05. septembar 2022. – Austrijski filmski festival ove godine održava se u Beogr…