Naslovna Vesti Srbija BIRN Srbija: Borba protiv pranja novca u Srbiji bez velikih slučajeva i rezultata

BIRN Srbija: Borba protiv pranja novca u Srbiji bez velikih slučajeva i rezultata

2 minuta za čitanje
0
384
pranje novca

Beograd, 6. jul 2019. – Kako je izgledala borba protiv pranja novca i srodnih krivičnih dela u poslednjih 10 godina i šta to govori o sposobnosti države da suzbije korupciju i organizovani kriminal, prenosi BIRN Srbija u novom tekstu.

Manje od petine slučajeva pranja novca u Srbiji dobilo je svoj epilog na sudu, a i oni koji su osuđeni dobijali su simbolične presude u vidu zatvorskih kazni kraćih od godinu dana ili novčanih kazni od 10.000 dinara, zaključak je velike BIRN-ove analize o „borbi” Srbije protiv pranja novca u proteklih deset godina.

Medijski propraćena masovna hapšenja često su se završavala sporazumima, a ukoliko bi i bilo sudskih postupaka oni su trajali tri godine u proseku i bez velike medijske pažnje.

Ono što se ponekad u javnosti predstavljalo kao najveći problem sa kojim se susreće država Srbija ne izgleda tako kada se pogleda kakav je sudski epilog i kada se analizira ko su ljudi koji su bili optuženi da su učestvovali u pranju novca.

Najveća zatvorska kazna je tri godine, a najmanja tri meseca, dok je najveća novčana kazna pet miliona dinara, a najmanja 10 hiljada dinara, pokazala je analiza BIRN-a.

Tekst Ane Ćurić, u celosti, možete pročitati na sajtu javno.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…