Naslovna Politika BIRN Srbija: Izrečene mere Upravnog suda bez uticaja na učestalost kršenja zakona i propisa u oblasti projektnog finansiranja medija

BIRN Srbija: Izrečene mere Upravnog suda bez uticaja na učestalost kršenja zakona i propisa u oblasti projektnog finansiranja medija

3 minuta za čitanje
0
170
sudijski čekić

Beograd, 28. januar 2019. – Upravni sud Srbije je u dve trećine postupaka u slučaju žalbi medija na rezultate konkursa za sufinansiranje medijskih projekata dao za pravo tužiocima, ali izrečene mere "nisu imale uticaja na učestalost kršenja zakona i propisa", ocenjuje se u  analizi sudske prakse koju je sproveo BIRN Srbija.

Istraživanjem su obuhvaćene tužbe i presude po osnovu postupaka koje su od 2015. do 2018. pokrenuli učesnici konkursa kako bi pred Ustavnim sudom osporili zakontost rešenja o dodeli sredstava na nacionalnim i lokalnim konkursima.

U analizi BIRN se ukazuje da su mediji retko koristili žalbu Upravnom sudu, jer su bili obeshrabreni dužinom postupka i mogućim troškovima.

Autor izveštaja "Analiza prakse Upravnog suda" konstatuje da su mediji bili obeshrabreni i činjenicom da presuda Upravnog suda nema uticaja na dodelu sredstava.

Analiza presuda Upravnog suda daje izuzetno korisne uvide u ključne slabosti propisa i praksi u procesu sprovođenja konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja, navode u BIRN Srbija i konstatuju da se posebno izdvaja netransparentnost obrazloženja odluka komisija za dodelu sredstava.

Kako se ukazuje, netransparentnost u obrazloženju odluka komisije onemogućava tužioce i javnost da steknu uvid po kojim kriterijumima je budžetski novac korišcen za promovisanje javnog interesa.

U izveštaju se poziva Ministarstvo kulture i informisanja da pojača nadzor nad poštovanjem pravila konkursa koja su navedena u javnom pozivu, a vlastima se preporučuje i da razmotre proširenje delokruga rada Upravne inspekcije na oblast projektnog sufinansiranja.

Mediji se savetuju da redovno pokreću upravne sporove u slučaju kršenja pravila postupka.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Opština Grocka nije pomogla Jovanoviću

Beograd, 19. novembar 2019. – Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara …