Naslovna Društvo BIRN Srbija: Javnost i pravosuđe – Tišina u ime naroda

BIRN Srbija: Javnost i pravosuđe – Tišina u ime naroda

2 minuta za čitanje
0
300
sudijski čekić

Beograd, 27. februar 2020. – „U ime naroda“ piše na svakoj presudi koju donesu sudovi Republike Srbije. Ipak, malo sudskih odluka do naroda zaista i stigne.

Javnost je retko upoznata sa celokupnim postupkom koji je prethodio presudi – počev od trenutka hapšenja, preko podizanja optužnice, do toka samog suđenja.

Sudovi i tužilaštva nisu dovoljno transparentni u svom delovanju dok se građani o radu pravosudnih organa informišu gotovo isključivo zahvaljući novinarima koji o tome izveštavaju, zaključak je BIRN-ove analize o radu pravosuđa.

Međutim, i novinari vode svojevrsnu bitku jer su zbog zatvorenosti sudova i tužilaštava primorani da se na različite načine „dovijaju“ da bi došli do informacija.

Građani se apsolutno oslanjaju na rad novinara, ali treba imati u vidu da čitaju i slušaju samo ono što im se servira a to su najčešće tabloidi i televizije sa nacionalnom frekvencijom“, kaže za BIRN Miodrag Majić, sudija Apelacionog suda u Beogradu.

Iako postoje zakoni koji uređuju pravo na slobodan pristup informacijama od javnog značaja, građani i novinari ih teško dobijaju.

Predstavnici sudske vlasti retko izlaze u javnost sa informacijama, pa umesto njih o tome češće govore ministri i poslanici, koji se neretko hvale masovnim hapšenjima ili informacijama iz istrage – i to obično onim koje ne bi trebalo da budu javne i narušavaju prezumpciju nevinosti ili otkrivaju osetljive, privatne detalje.

Tekst Ane Ćurić, u celosti, možete pročitati na portalu javno.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRN Srbija: 1657 konkursa u onlajn bazi javnih konkursa

Beograd, 18. novembar 2021. – BIRN Srbija, u partnerstvu sa Građanskim inicijativama…