Naslovna Vesti Srbija BIRN Srbija: Medijska udruženja karika u lancu korupcije

BIRN Srbija: Medijska udruženja karika u lancu korupcije

3 minuta za čitanje
0
382
kancelarija

Beograd, 9. septembar 2019. – Nedovoljno transparentan proces izbora članova komisija, nejasni kriterijumi za procenu predloženih projekata i odsustvo medijskih stručnjaka največi problemi prilikom redistribucije novca na javnim konkursima za sufinansiranje medijskog sadržaja, pokazuje istraživanje Balkanska istraživačka novinarsks mreža (BIRN).

Istraživanje daje analizu o medijskim udruženjima koja su imenovala članove komisija i njihovom stručnom kapacitetu za obavljanje ovog posla i nudi preporuke za uspostavljanje kriterijuma za izbor članova.

Istraživanje pokazuje da su članovi konkursnih komisija neretko birani iz redova bliskih vlasti, da su največi udeo u raspodeli sredstava imali provladini tabloidi i firme, dok su relevantna udruženja izostajala iz učešča u komisijama.

Tako je na primer na konkursima u Vojvodini u 38 opština u samo 4 mesta bilo članova komisija iz relevantnih i reprezentativnih medijskih udruženja, dok je društvo novinara Niša imalo dvostruko više članova u konkursnim komisijama Ministarstva kulture i informisanja u 2018. godini, u odnosu na udruženja kao što su NUNS ili UNS.

Istraživanje obuhvata podatke o javnim konkursima lokalnih samouprava u od 2015. do 2018. godine, ističe Mreža.

Na sajtu kazitrazi.rs možete pogledati sve izveštaje koji se bave finansiranjem medija, javnim nabavkama i transparentnošću ovih procesa, koji su nastali u okviru projekta Javni novac za javni interes, koji realizuju BIRN, SĆF i NUNS, a finansiraju DEU i Fondacija za otvoreno društvo.

Izveštaje možete pogledati na sledećim linkovima:

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

U 2021. uhapšeno najviše novinara u poslednjih dvadesetak godina

Pariz, 16. decembar 2021. – U svetu je tokom ove godine uhapšeno 488 novinara i medi…