Naslovna Civilno društvo BIRN Srbija: Nikada ranije nije bilo tako veliko vlasničko učešće države Srbije u medijima

BIRN Srbija: Nikada ranije nije bilo tako veliko vlasničko učešće države Srbije u medijima

2 minuta za čitanje
0
245
BIRN Srbija

Beograd, 10. jul 2019. – Navodno je država Srbija izašla iz medija, ali je činjenica da nikada ranije nije bilo tako veliko njeno vlasničko učešće u medijima i uticaj na njih, rečeno je prilikom predstavljaja rezultata istraživanja o vlasništvu nad najuticajnijim medijima u Srbiji.

Nova baza medijskog vlasništva dostupna je na sajtu kazitrazi.rs.

Konstatovano je da se većina lokalnih medija bavi propagandom i živi od sredstava iz lokalnog budžeta i da bi, kada bi se to prekinulo, malo koji od tih medija preživeo.

Tanja Maksić iz Balkanske istraživačke novinarske mreže (BIRN) ocenila je da je jedan od suštinskih problema politička kontrola medija, jer su, što se tiče finansija, oslonjeni na državu.

Na osnovu dostupnih podataka, država daje 6,5 milijardi dinara u medijski sektor. Od toga, četiri milijarde za javni servis, oko milijardu za javne konkurse, 500 miliona dinara za javne nabavke. Ono što ne znamo su sva druga davanja, koja idu kroz razne forme državnog oglašavanja i druge diskrecione troškove države, rekla je Tanja Maksić.

Ona je navela podatak da tržište oglašavanja u Srbiji vredi 198 miliona evra.

Vladimir Kostić iz BIRN ocenio je da je kontrola države još više izražena kod četiri televizije sa nacionalnom frekvencijom.

Ne zna se ko će dobiti petu nacionalnu frekvenciju, ali sigurno neće doći do otvaranja prostora za objektivno novinarstvo, jer su sve zainteresovane TV bliske vlastima, izjavio je Kostić.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

UNDP: Kampanja “Tiče me se” – Za komšiluk koji ne zatvara oči pred nasiljem

Beograd, 25. novembar 2020. – Povodom obeležavanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ž…