Naslovna Društvo BIRN Srbija o izvlačenju novca „prekovremenim radom” iz Rudarskog basena Kolubara

BIRN Srbija o izvlačenju novca „prekovremenim radom” iz Rudarskog basena Kolubara

2 minuta za čitanje
0
447
Rudarski basen Kolubara

Beograd, 25. oktobar 2019. – Dok Tužilaštvo tvrdi da je 19 privatnih firmi u dogovoru sa rukovodstvom „Kolubare” izvuklo više od milijardu dinara iz te kompanije, odbranu i osumnjičene određeni dokazi podsećaju na kafanske scene iz serije „Složna braća“ i tumače ih kao „obične papire”.

Firme „Belhem MGI“ i „Neol Gradnja“ obračunale su skoro 23.700 sati rada više od mogućeg za korišćenje svoje mehanizacije na rudniku „Kolubara”.

Sve to je rađeno u dogovoru, uz instrukcije i naredbe tadašnjeg direktora „Kolubare” Dragana Tomića, i kasnijeg rukovodioca Vladana Jovičića.

Ovo je u nastavku suđenja u slučaju „Kolubara”, koje je održano 22. oktobra 2019. godine, tvrdilo tužilaštvo koje je kao dokaze dostavilo ugovore, računi i trebovanja za gorivo ove dve firme.

Tužilaštvo smatra da je ukupno 19 privatnih firmi, među kojima su „Belhem MGI“ i „Neol Gradnja“, izvuklo više od milijardu dinara iz „Kolubare”.

S druge strane, odbrana je pred Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu bila izričita da su izneti dokazi „običan papir, a ne dokaz”, kao i da ceo slučaj prate elementi „aljkavosti i nemarnosti“ u načinu na koji su dokazi dostavljeni tužilaštvu i kasnije sudu  budući da je određeni deo dokumenata bio priložen bez potpisa, pečata ili arhivskog zavodnog broja.

Tekst Miloša Prelića, u celosti, možete pročitati na sajtu javno.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

YUCOM: Sloboda mišljenja i izražavanja, sloboda medija, pravo na obaveštenost u fokusu treće analize “Ljudska prava i Covid -19”

Beograd, 18. maj 2020. – U Republici Srbiji, u cilju sprečavanja širenja zaraze i po…