Naslovna Društvo BIRN Srbija: Odložen početak suđenja u „slučaju Asomakum“

BIRN Srbija: Odložen početak suđenja u „slučaju Asomakum“

2 minuta za čitanje
0
556
Andrej Vučić

Beograd, 09. maj 2019. – Suđenje protiv 18 optuženih („slučaj Asomakum“) koji se sumnjiče da su navodno falsifikovanom ličnom kartom Andreja Vučića osnivali fantomske firme i prali pare odloženo za 2. septembar.

Sudnica 13 Višeg suda u Beogradu danas je bila prepuna, jer su na ročište došli svi branioci i okrivljeni u „slučaju Asomakum“.

Uprkos masovnom prisustvu svih aktera ovog sudskog procesa, sutkinja Vesna Božović Milošević je na zahtev branilaca, početak suđenja odložila za 2. septembar. Sud je takođe predložio izdvajanje postupka za petoro okrivljenih.

Optužnica, koja je potvrđena još u maju 2017. godine, tereti 18 okrivljenih za krivična dela prevare, pranja novca i zloupotrebu položaja odgovornog lica.

Petorica su optužena da su navodno osnovali fantomska preduzeća preko kojih su prali pare na osnovu falsifikovanih ličnih karata, o čemu je BIRN pisao.

Među njima je i firma Asomakum koja je osnovana na ime navodnog fiktivnog vlasnika Andreja Vučića, brata Aleksandra Vučića, koji je te 2010. bio zamenik predsednika Srpske napredne stranke.

Tražeći da se početak suđenja pomeri, braniocu su istakli da sem jednog od njih, ostali nisu dobili transkripte sa pripremnog ročišta održanog 22. februara ove godine.

Tekst Jelene Veljković, u celosti, možete pročitati na sajtu javno.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

YUCOM: Sloboda mišljenja i izražavanja, sloboda medija, pravo na obaveštenost u fokusu treće analize “Ljudska prava i Covid -19”

Beograd, 18. maj 2020. – U Republici Srbiji, u cilju sprečavanja širenja zaraze i po…