Naslovna Politika BIRN Srbija: Preko fantomske firme do imovine u Beogradu

BIRN Srbija: Preko fantomske firme do imovine u Beogradu

4 minuta za čitanje
0
196
BIRN Srbija

Beograd, 27. jul 2019. –  Supruga Zvonka Veselinovića i njena poslovna partnerka koristile su jednu od firmi preko kojih se izbegava plaćanje dugova i poreza kako bi došle do vredne imovine u Beogradu, pokazuje istraživanje BIRN-a.

U Učiteljskom naselju u Beogradu, u Ulici doktora Velizara Kosanovića broj 56, pored porodičnih kuća i niskih stambenih zgrada izgrađena je sedmospratnica čijih se 75 stanova prodaje po ceni od 1.600 evra za kvadrat.

Stanove prodaje firma Ramid koju je osnovala građevinska kompanija Ratko Mitrović-Dedinje pre nego što je otišla u stečaj.

Trenutni vlasnici Ramida su Ljiljana Božović, supruga Zvonka Veselinovića, neformalnog vladara severa Kosova, i njena poslovna parnerka Bojana Tomašević, supruga Vladimira Tomaševića, jednog od suvlasnika lanca kockarnica Mozzart i još nekoliko firmi.

One su postale vlasnice kompanije, a samim tim i zgrade u ovom delu Zvezdare vredne dva miliona evra, preko firme Bioorganika.

Prethodni vlasnik Bioorganike bila je Izabela Feješ koja je zajedno sa bratom Robertom „preuzela“ preko 600 firmi koje su u blokadi ili posluju sa dugovima.

Njih dvoje pripadaju maloj grupi ljudi koji „preuzimaju“ na stotine srpskih kompanija u dugovima, čime uspešno izbegavaju da plate desetine miliona evra poreza, o čemu je BIRN pisao u ranijem istraživanju.

Izabela Feješ je firmu Bioorganika bez naknade prenela na Bojanu Tomašević, koja je kasnije 50 odsto firme, takođe bez nadoknade, ustupila Ljiljani Božović.

Bioorganika je u istom danu promenila vlasnika, delatnost i stekla vredan kapital – 5. maja 2016. u Agenciji za privredne registre Bojana Tomašević je upisana kao novi vlasnik, a istog dana preduzeće Ratko Mitrović – Dedinje odlučilo je da svoju firmu Ramid (sa vrednom imovinom) proda firmi Bioorganika.

Nakon što je imovina preuzeta, više nije bilo potrebe za postojanjem Bioorganike, pa je firma ugašena njenim pripajanjem Ramidu i obrisana iz Agencije za privredne registre.

Direktne vlasnice Ramida tako su postale Ljiljana Božović i Bojana Tomašević.

Papirologiju za transfer skoro 7.000 kvadrata stambeno-poslovnog prostora u Učiteljskom naselju obavio je advokat Igor Isailović.

On je javnosti postao poznat 2016. nakon što je KRIK objavio da ga je angažovao Siniša Mali prilikom kupovine luksuznih apartmana u Bugarskoj.

Tekst Jelene Veljković, u celosti, možete pročitati na javno.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Opština Grocka nije pomogla Jovanoviću

Beograd, 19. novembar 2019. – Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara …