Naslovna Civilno društvo BIRN Srbija: Priručnik za medije sa smernicama za proces provere informacija pre objavljivanja

BIRN Srbija: Priručnik za medije sa smernicama za proces provere informacija pre objavljivanja

3 minuta za čitanje
0
116
lupa

Beograd, 04. avgust 2022. – Nova BIRN-ova publikacija “Fektčeking – Priručnik za medije – brza provera činjenica” donosi smernice za proces provere informacija pre njihovog objavljivanja i namenjena je pre svega medijima.

Ovaj priručnik opisuje jednostavne korake koje redakcije treba da uvedu u svoju dnevnu rutinu provere tačnosti informacija i pouzdanosti primarnih i sekundarnih izvora.

Takođe, priručnik sadrži i korisne alate za proveru i pretragu informacija, kao što su alati za proveru fotografija, pretragu profila na društvenim mrežama, onlajn arhiva ili napredno pretraživanje Googla, kao i uputstvo za njihovu upotrebu.

S obzirom da je praktičan i lak za upotrebu, ovaj priručnik može da bude koristan i aktivistima civilnog sektora, ali i svim građanima koji bi da razviju kritički odnos prema medijskom sadržaju, preporuka je Resurs centra za organizacije civilnog društva u Srbiji.

Dinamika digitalnog medijskog okruženja zahteva da se objavljuje mnogo i brzo. U toj trci mediji posežu za preuzimanjem informacija od velikog broja izvora, što sa sobom nosi rizike, posebno ako se uzmu u obzir tehnološke mogućnosti za manipulaciju sadržajem i veliki broj dezinformacija u javnom prostoru. Fektčeking priručnik će pomoći da publika dobije tačne i proverene informacije.

Kako bi obezbedili i zaštitili svoj rad u digitalnom okruženju, možete da koristite publikaciju Digitalna bezbednost medija – interni protokoli bezbednosne politike koja pruža niz korisnih protokola u zaštiti privatnosti novinarske komunikacije kao i ličnih podataka publike.

BIRN objavljuje Fektčeking – Priručnik za medije – brza provera činjenica kao deo svog programskog opredeljenja da radi na unapređivanju medijske scene Srbije.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Centar za prava deteta objavio video „MOŽDA”

Beograd, 14. avgust 2022. – Kako bi skrenuo pažnju javnosti na položaj dece koja se …