Naslovna Politika BIRN Srbija: Vlada Srbije zaobišla odluku Upravnog suda u slučaju nabavke “škoda” za MUP

BIRN Srbija: Vlada Srbije zaobišla odluku Upravnog suda u slučaju nabavke “škoda” za MUP

2 minuta za čitanje
0
168
Vlada Republike Srbije

Beograd, 5. jun 2019. – Razlog zbog koga je nabavka automobila za MUP proglašena za tajnu i dalje će ostati nepoznanica jer je Vlada i sam Zaključak o poverljivoj kupovini vozila proglasila – tajnim.

Vlada Srbije odgovorila je na presudu Upravnog suda kojom je naloženo da se BIRN-u dostavi kopija Zaključka o poverljivoj nabavci policijskih automobila tako što je i sam Zaključak proglasila tajnim.

Na taj način još jednom je odbila da javnosti dostavi informacije o nabavci 710 patrolnih vozila za potrebe MUP-a u septembru 2017. godine.

Automobili su prikazani na gala fešti ispred Palate Srbija, a javnost i mediji su postali naročito zainteresovani za ovu temu nakon što je rečeno da je nabavka označena tajnom.

BIRN je prošle godine tužio Vladu jer se ona u dva navrata oglušila na BIRN-ove zahteve po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama. Poverenik za informacije od javnog značaja nije bio nadležan da reaguje u ovom slučaju.

Upravni sud je pre tri nedelje doneo presudu u korist BIRN-a i naložio Vladi da odgovori da li poseduje Zaključak kojim je nabavka vozila proglašena tajnom i kopiju tog dokumenta dostavi u roku od 15 dana.

Tekst Ane Novaković, u celosti, možete pročitati na sajtu javno.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

CINS: Privilegije za provladine medije i pored toga što krše profesionalne i etičke standarde