Naslovna Borba protiv korupcije BIRN Srbija: Vladimir Orlić ponovo radi u školi u kojoj je bio nezakonito angažovan, primanja nije prijavio ABPK

BIRN Srbija: Vladimir Orlić ponovo radi u školi u kojoj je bio nezakonito angažovan, primanja nije prijavio ABPK

5 minuta za čitanje
0
924
Vladimir Orlić

Beograd, 27. maj 2020. – Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije Vladimir Orlić ponovo radi u školi u kojoj je bio nezakonito angažovan, a primanja nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, pokazuju dokumenta u koje je BIRN imao uvid, prenosi portal javno.rs.

Iako je Orlić tokom gostovanja u emisiji Pressing na N1 izjavio da ne predaje u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji, dokumenti koje je preneo BIRN pokazuju da je angažovan kao predavač na master studijama za školsku 2019/2020. godinu.

Kako prenosi javno.rs, nakon što je njegov prethodni angažman prosvetna inspekcija 2018. ocenila kao nezakonit, Orlić je ponovo angažovan od decembra 2019.

Ipak, te prihode nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, što je po zakonu u obavezi da učini. Poslednji izveštaj pokazuje da je u oktobru 2018. godine prijavio da više ne prima platu iz ove škole u kojoj je tada radio od februara do septembra 2018. i za to primao mesečnu platu od 40.000 dinara.

Rukovodilac Visoke medicinske škole u Ćupriji Ljiljana Antić, koja je deo Akademije vaspitačko medicinskih strukovnih studija, u razgovoru za BIRN prvo je izjavila da ne zna da li Vladimir Orlić radi u školi, a zatim je tvrdila da ne radi.

Na konstataciju BIRN da je na sednici u decembru 2019. izglasan da bude angažovan i da se nalazi u rasporedu ispita za februar, Antić je rekla: “Pa je l’ znate vi kad je bio februar“.

Ljiljana Antić je kao rukovodilac i predsednik nastavno-naučnog veća učestvovala na sednici na kojoj je iznet i izglasan predlog odluke da se Orlić angažuje, a poslala je i poziv za sednicu na kojoj je ovo angažovanje bilo tačka dnevnog reda.

Ona, ipak, tvrdi, da se time nije upoznata, da bi potom dodala: “Jeste radio, ali više ne radi“.

Vladimir Orlić nije odgovorio na pitanja BIRN na ovu temu.

Orlić je u Ćupriji stručni saradnik na master studijama na predmetu “primena informaciono komunikacionih tehnologija u zdravstvu“, a njegovo angažovanje bilo je neophodno “zbog akreditacije studijskog programa Strukovna medicinska sestra“, piše u zapisniku sa sednice.

Njegov stranački kolega Aleksandar Martinović je platu iz Ćuprije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije tek nakon pisanja o BIRN-a o njihovom nezakonitom radu kao predavača u ovoj visokoškolskoj ustanovi, dodaje se.

Visoka medicinska škola u Ćupriji i dalje je mesto na kom su dodatni posao našli državni funkcioneri iz vladajuće Srpske napredne stranke, čije je angažovanje prosvetna inspekcija ranije ocenila kao nezakonito.

Pored Orlića i Martinovića u ovoj školi radi i državni sekretar Ivan Bošnjak.

Tekst Ane Ćurić, u celosti, možete pročitati na portalu javno.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Usvojene izmene i dopune kodeksa ponašanja narodnih poslanika

Beograd, 23. septembar 2021. – Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o…