Naslovna Borba protiv korupcije BIRODI: Ministarstvo pravde stvara zabunu u vezi Lokalnog Antikorupcijskog Foruma (LAF)

BIRODI: Ministarstvo pravde stvara zabunu u vezi Lokalnog Antikorupcijskog Foruma (LAF)

3 minuta za čitanje
0
474
Antikorupcijski forum u Nišu

Beograd, 12. april 2019. – Antikorupcijski forum „Godinu dana od primene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije“ održan je nedavno u Nišu.

Kako je navedeno na sajtu Ministarstva pravde, događaj je organizovan u saradnji sa projektom „Prevencija i borba protiv korupcije“ (IPA 2013), finansiran iz pretpristupnih fondova EU i Pravosudnom akademijom.

Biro za društvena istraživanja (BIRODI), povodom ovog događaja, oglasio se saopštenjem za javnost.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) ukazuje na činjenicu da je Ministarstvo pravde svoj događaj u Nišu, gde je nastao i postojao Lokalni antikorupcijski forum (LAF), prvo gradsko antikorupcijsko telo u Srbiji, nazvalo Antikorupcijski forum, a da BIRODI i članove LAFa, koji su stvorili brend LAF-a, nisu pozvali da pitaju za saglasnost ili da budu gosti na događaju.

Na ovaj način je naziv, koji je u Srbiji postao sinonim za telo sa integritetom u borbi protiv korupcije  na lokalnom nivou, iskorišćen za događaj kojem su prisustvovali oni koji ili nemaju antikorupcijski integritet ili su neuspešni u borbi protiv korupcije.

Na taj način Ministarstvo pravde uvodi zabunu i urušava brend “Lokalni antikorupcijski forum (LAF)”, te molimo Ministarstvo pravde da promeni ime svog događaja.

Ako treba pomoć u smišljanju naziva događaja stojimo na raspolaganju.

Inače, ovo nije prvi put da Ministarstvo pravde bez konsultacija sa autorima antikorupcijskih rešenje koristi njihova rešenja.

Tako je u novom nacrtu Zakona o sprečavanju korupcije preuzet model izbora članova Veća Agencije za sprečavanje korupcije (novi ime Agencije za borbu protiv korupcije) putem konkursa na osnovu kriterijuma, baš na isti način na koji je biran LAF Niš kako je osmislio BIRODI.

BIRODI će nastaviti da proizvodi rešenja za društvene probleme i daruje društvu, ali njihovo korišćenje ne sme biti predmet loše primene.”

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Vasilić: Postoji očigledna namera izvršne vlasti da ugasi Savet za borbu protiv korupcije

Beograd, 16. jun 2020. – U najkorumpiranojoj državi u Evropi, kao što je Srbija, postoji s…