Naslovna Borba protiv korupcije BIRODI najavio alternativna antikorupcijska tela i planove

BIRODI najavio alternativna antikorupcijska tela i planove

2 minuta za čitanje
0
195
BIRODI

Beograd, 03. januar 2021. – Biro za društvena istraživanja (BIRODI) najavio je da će u 2021. pokrenuti izradu alternativih planova za borbu protiv korupcije i formiranje alternativnih antikorupcijskih tela u gradovima i opštinama u kojima postoji interes civilnog društva, medija, strukovnih organizacija i univerziteta, a da će prvi u tom redu biti Beograd.

U saopštenju BIRODI je naveo da “velika većina” gradova i opština, uz pomoć pasivnog postupanja Agencije za borbu protiv korupcije i nadležnog ministarstva za lokalnu samoupravu, pruža “efikasan otpor” uvođenju antikorupcijskih planova i formiranju nezavisnih tela, što je obaveza iz Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije iz 2005.

Pokazatelj jačine otpora borbi protiv korupcije je činjenica da Niš, grad u kojem je nastao model borbe protiv korupcije i Lokalni antikorupcijski forum kao telo, danas nema ni lokalni plan ni telo, iako je na čelu grada bivša članica Lokalnog antikorupcijskog tela, ukazao je BIRODI.

Biro je dodao da Beograd  tri i po godine odbija da započne izradu plana za borbu protiv korupcije i formira nezavisno telo.

Da sve ne bude crno pobrinuli su se gradovi Šabac, Sombor, Novi Pazar, Vranje, Malo Crniće, Žabalj, ali i Autonomna Pokrajina Vojvodina, čiji su članovi tela za borbu protiv korupcije izabrani u procesu koji treba da bude primer, a čije se imenovanje očekuje u Skupštini Vojvodine u prvim mesecima ove godine, naveo je Biro.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Šabić: Slučaj Aleksandra Obradovića pokazuje da je Zakon o zaštiti uzbunjivača faktički dezavuisan

Beograd, 22. septembar 2022. – Advokat Rodoljub Šabić izjavio je da primer uzbunjiva…