Naslovna Civilno društvo BIRODI: Odsustvo zaštite javnog interesa je posledica trenda pogoršanja izveštavanja medija

BIRODI: Odsustvo zaštite javnog interesa je posledica trenda pogoršanja izveštavanja medija

3 minuta za čitanje
0
697
BIRODI

Beograd, 02. maj 2017. (BIRODI) – Biro za društvena istraživanja (BIRODI), u saopštenju povodom Svetskog dana slobode medija 3. maja, poziva aktere u medijskom polju da se odreknu svojih uskogrudih interesa i insisitraju na ispunjavanju 24 preporuke Saveta za borbu protiv korupcije koje su i deo EU agende Srbije.

BIRODI je upozorio javnost na trend pogoršanja izveštavanja medija koje, kako navodi, sve više karakteriše pretvaranje u sredstva promocije što za posledicu, između ostalog, ima odsustvo zaštite javnog interesa u medijima.

Ova organizacija navodi  da je analiza izveštavanja medija tokom procesa izbora za predsednika Srbije je pokazala da se situacija u odnosu na 2012. godinu pogoršala za 25 odsto "čime je potvrđen nalaz međunarodnih organizacija o medijskoj regresiji u Srbiji".

"Razlog ovakvom stanju treba tražiti u odsustvu efektivne regulacije na nivou Regulatornog tela za elektronske medije (REM), medijske samoregulacije na nivou Saveta za štampu i profesionalne samoevalucije na nivou medija za koje se ni sami novinari, sindikati i novinarska udruženja nedovoljno zalažu", piše u saopštenju.

BIRODI ocenjuje da "sve to za posledicu ima i odsustvo zaštite javnog intresa u medija, tačnije mogućnosti da građani dobiju objektivne, pravovremene, proverive, tačne informacije, ali i stvaranje atmosfere građanske (auto)cenzure, jer prema istraživanju BIRODI 49 odsto građana podržava stav da ''danas u Srbiji nije pametno govoriti ono što misliš''.

"Ovaj podatak govori da odustvo slobode u izveštavanju medija ima direktnu posledicu na nestajanje javnosti kao pretpostavke za demokratsko društvo, odnosno da građani Srbije na razne načine nesvesno finansiraju medijski mrak koji uskraćuje njihova pravo na informisanje", naveo je BIRODI.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

OCD do kraja jula treba da podnesu prijavu za utvrđivanje naknade za zaštitu životne sredine

Beograd, 10. jul 2020.- Organizacije civilnog društva trebalo bi da, do kraja jula 2020.go…