Naslovna Civilno društvo BIRODI: Opozicija malo zastupljena i negativno predstavljena u dnevnicima televizija sa nacionalnom frekvencijom

BIRODI: Opozicija malo zastupljena i negativno predstavljena u dnevnicima televizija sa nacionalnom frekvencijom

2 min read
0
162
Daljinski upravljač

Beograd, 29. decembar 2018. – Biro za društvena istraživanja (BIRODI) objavio je istraživanje u kome se konstatuje da je opozicija u Srbiji malo zastupljena u centralnim informativnim emisijama televizija sa nacionalnom frekvencijom i da je u njima negativno predstavljena.

"Ako se pogleda tematska struktura priloga, može se zaključiti da je pored male zastupljenosti, opozicija i negativno predstavljena u centalnim dnevnicima na TV sa nacionalom frekvencijom", piše u saopštenju ove organizacije.

Istraživanje je rađeno od 13. septembra do sredine decembra i obuhvatilo je televizije sa nacionalnom frekvencijom RTS, Pink, Prva, O2, Happy, ali i kablovski kanal TV N1.

Analizirano je ukupno 408 priloga, od kojih je najveći deo bio na TV Pink, na kojem je emitovano 176 priloga ili 43,1 odsto.

Na drugom mestu je TV N1 sa emitovanih 142 priloga ili 34, odsto. Ostale televizije su učestvovale sa 9,1 odsto i manje u ukupnom broju posmatranih priloga u njihovim centralnim informativnim emisijama.

Tematska analiza monitorisanih priloga govori da se nastavlja trend iz ranijih BIRODI monitoringa medija u kojima smo zaključivali da je TV Pink naklonjena vlasti, a negativno se odnosi prema opoziciji, ističe BIRODI.

Kako je navedeno, TV N1 je jedina od posmatranih televizija koja je omogućila opoziciji da svoje kritike o vlasti iznese.

Za razliku od Pinka i N1, RTS je ostao po strani, kako kada je u pitanju obim izveštavanja, tako i tematski okvir, zaključuje BIRODI.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Najavljena peta po redu parada “Ponos Srbije” u Beogradu

Beograd, 16. jun 2019. – Gej-lezbejski info centar (GLIC) najavio je da će u subotu, 29. j…