Naslovna Civilno društvo BIRODI: Partijske kamere obesmislile izbornu kampanju

BIRODI: Partijske kamere obesmislile izbornu kampanju

6 minuta za čitanje
0
828

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) je uz podršku slovačke organizacije MEMO 98 u periodu od 26.2 do 11.3.2014.godine sproveo monitoring medija – centralnih informativnih emisija TV stanica i izabranih „talk show“ emisija sa izbornim temama. Cilj monitoringa je bio informisanje javnosti o ponašanju TV stanica tokom poslednje dve nedelje kampanje, kao i ukazivanje na slučajeve odstupanja od standarda profesionalnog izveštavanja/rada.

“Zahvaljujući podršci partnera iz Slovačke – MEMO 98 koji su omogućili sprovođenje monitoringa, BIRODI je realizovao deo planiranih aktivnosti koje su bile ozbiljno ugrožene potpunim odsustvom interesovanja međunarodnih organizacija za temu rada medija u Srbiji.  TV stanice koje smo obuhvatili monitoringom su: RTS1,TV Pink, TV B92, TV Prva, TV Vojvodina (centralne informativne emisije), kao i sledeće „talk show“ emisije: RTS1 – „Upitnik“, „Da možda ne“, TV Pink – „Teška reč“, TV B92 – „Utisak nedelje“, TV Prva – „Stav Srbije“, TV Vojvodina – „Sučeljavanje“, istakao je Pavle Dimitrijević, izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

Zoran Gavilović, glavni analitičar BIRODI je naveo da je “Kampanja bila dominanto promotivna, više nego za parlamentarne izbore 2012.godine, čemu je doprinelo postojanje fenomena “partijskih” kamera. Tematski plitka – redukovana na ekonomska pitanja.i u ovom izbornom ciklusu je primetno postojanje funkcionerske kampanje u kojoj su Ivica Dačić kao predsednik Vlade i Aleksandar Vučić kao prvi podrpedsednik dominantno zastupljeni. Postojao je nejednaka zastupljenost stranaka, odnosno imali smo izbore “na sva sprata”: Liste okupljene oko SNS-a koji se bori za većinu i ostale liste koje se bore da pređu cenzus”.

Monitoring medija u predizbornom periodu od 26.2 do 11.3.2014.godine

“Glasačima je bio dostupan širok obim informacija o učesnicima u izbornoj trci. Međutim, prisutan je opšti trend nedovoljno analitičnog izveštavanja u predizbornoj kampanji, naročito onog koje se tiče ponašanja predstavnika vlasti. Televizije su često zamagljivale granicu između aktivnosti javnih funkcionera i njihovih predizbornih aktivnosti, i time indirektno doprineli partijama čiji su predstavnici. 

Opšti trend pozitivnog izvštavanja o političkim akterima ukazuje na činjenicu da su mediji u Srbiji još uvek pod jakim uticajem političkih partija i vlasti. Da bi glasačima obezbedili pune informacije na osnovu kojih mogu da donesu odluku o izboru, mediji u Srbiji bi trebali da budu forum za razmenu mišljenja, javnu debatu, istraživačko novinarstvo i komentare koji će javnosti pružiti informativan, analitičan i procenjivački pogled na pojedince i grupe koje se kandiduju, zaključak je Rastislava Kuzela, medijskog analitičara MEMO 98.

“Karakteristika izveštavanja o predizbornim aktivnostima je izdvojen i jasno obeležen izborni blok na svim posmatranim televizijama. Analiza izveštavanja unutar izbornih blokova ukazuje na to da je o aktivnostima predstavnika lista koje učestvuju na predstojećim izborima intenzivno izveštavano, i da je distribucija prioga o učesnicima na izborima i njihovo pozicioniranje unutar bloka balansiranija na javnim servisima, RTS1 i RTV u izveštavanju o aktivnostima koalicija oko vladajućih SNS i SPS, dok su one na ostalim televizijama bile gotovo uniformno predstavljene na prvom, odnosno drugom mestu po redu” rekla je Snežana Đapić, koordinatorka tima monitora BIRODI.

Opširnije o izveštavanju medija tokom predizborne kampanje možete pročitati na sajtu Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

NVO ASTRA: Pandemija izmenila tokove trgovine ljudima

Beograd, 01. decembar 2020. – Pandemija korona virusa je izmenila tokove trgovine lj…