Naslovna Civilno društvo BIRODI ponudio stručnu podršku REM-u u sprovođenju monitoringa izveštavanja medija u izbornom procesu

BIRODI ponudio stručnu podršku REM-u u sprovođenju monitoringa izveštavanja medija u izbornom procesu

2 minuta za čitanje
0
115
BIRODI

Beograd, 27. septembar 2019. – Biro za društvena istraživanja (BIRODI) ponudio je podršku Regulatornom telu za elektronske medije (REM) da sprovode monitoring izveštavanja emitera u izbornom periodu u skladu sa ODIHR (OEBS) metodologijom.

Ovome je prethodila izjava Olivere Zekić, članice Saveta REM-a, da ova institucija nema adekvatne uslove za praćenje izveštavanja medija u izbornom periodu.

BIRODI kao organizacija koja od 2012. godine, po ODIHR metodologiji, prati izveštavanje medija u izbornom periodu, iskazao je spremnost da u skladu sa svojim stručnim i materijalnim kapacitetima pomogne Službi za nadzor i analize REM-a da sprovode monitoring izveštavanja emitera u izbornom periodu i tako doprinese ostvarivanju zakonskih obaveza REM-a i integritetu izbornog procesa.

BIRODI je saopštio da je otvoren za dogovor o modalitetu podrške koji je potreban REM-u, a koji se može ogledati u razmeni i primeni metodologija, razmeni podataka koje poseduju REM i BIRODI o izveštavanju medija, organizovanju debatnih sastanaka sa relevatnim akterima.

Debatni sastanci bi bili posvećeni načinu izveštavanja medija, a  sa ciljem da se utvdi u kojoj meri mediji svojim izveštavanjem pomažu građanima u donošenju odluka da li će i za koga glasati na izborima, što je jedan od ključnih indikatora ODIHR-a za ocenu funkcionalnosti medija u izborima.

Kao prvi korak, BIRODI predlaže organizovanje stručne debate o nalazima BIRODI monitoringa izveštavanja centralnih informativnih emisija na televizijama sa nacionalnom frekvencijom koji je počeo 1. septembra 2019. godine.

Predloženo je i da podaci i metodologija BIRODI-ja budu upoređeni sa podacima i metodologijom Službe za nadzor i analizu REM-a.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

CRTA: Stav Olivere Zekić može se tumačiti kao poziv na medijsku pristrasnost

Beograd, 24. februar 2020. – Organizacija civilnog društva CRTA ocenila je da je čla…