Naslovna Civilno društvo BIRODI: REM da poništi odluku o izboru Branka Klanščeka za člana UO RTS

BIRODI: REM da poništi odluku o izboru Branka Klanščeka za člana UO RTS

2 minuta za čitanje
0
172
Regulatorno telo za elektronske medije (REM)

Beograd, 22. septembar 2021. – Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) da poništi odluku o izboru Branka Klanščeka za člana Upravnog odbora Radio-televizije Srbije (UO RTS).

Klanšćek ne ispunjava uslov iz člana 17.4. Zakona o elektronski medijima po kojem se za člana UO RTS može izabrati ugledni stručnjak, ocenjuje BIRODI u saopštenju.

Uvidom u radnu biografiju gospodina Branka Klanščeka jasno se vidi da on ima srednjoškolsko završeno obrazovanje, odnosno da nema fakultetsko obrazovanje koje je obavezno da bi neko ko se bavi nekim zanimanjem smatrao stručnjakom, odnosno pripadnikom profesije“, naveo je Birodi u saopštenju.

U sociologiji rada, naukom koja se bavi sferom društvene podele rada, a time i pojmovima: zanimanje, profesija i struka, stručnjakom se bavi zanimanjem za koje je potrebno završiti fakultet, odnosno steći diplomu izdatu od akreditovanog univerziteta/fakulteta, navodi se u saopštenju.

Ovaj slučaj nema samo posledice po vladavini prava i poštovanju procedure definisane Zakonom o javnom servisima član 17, već na sve izraženiji trendu deprofesionalizacije, to jest urušavanja značaja stručnog rada i njegovog stavljanja pod politički uticaj“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da će se priznanjem REM da je napravio propust u slučaju izbora Klanščeka za člana UO RTS, sprečiti “poguban uticaj odluke na poštovanju stručnog zvanja i znanja, bez kojeg nema naučnog i stručnog razvoja društva“.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Centar za prava deteta objavio video „MOŽDA”

Beograd, 14. avgust 2022. – Kako bi skrenuo pažnju javnosti na položaj dece koja se …