Naslovna Civilno društvo BIRODI: REM nagradio televizije koje su deo industrije populizma

BIRODI: REM nagradio televizije koje su deo industrije populizma

2 minuta za čitanje
0
98
BIRODI

Beograd, 29. jul 2022. – Biro za društvena istraživanja (BIRODI) ocenio je da su televizije kojima je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) ponovo dodelilo nacionalne frekvencije zapravo dobile „nagradu za ono što su u proteklih osam godina bili šrafovi u industiji populizma“.

U saopštenju je navedeno da izveštaji ODIHR-a i Saveta za borbu protiv korupcije, analize BIRODI, nalazi Službe za nadzor, ali analiza samog REM-a, nisu bili dovoljni Savetu REM-a da donese odluku koja će televizije Pink, Hepi, B92 i Prva „staviti na klupu za kandidate za petu frekvenciju“.

Iz Birodija su istakli da treba uzeti u obzir i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koristio svoje medijske nastupe da suprotno svojim ustavnim i zakonskim ovlašćenjima javno omalovažava i etiketira neke od učesnika konkursa.

Što je za posledicu moglo da ima uticaj na članove Saveta REM-a, koji su izabrani kao članovi Saveta REM-a od skupštinske većine čiji je on predsednik partije“, naveo je Birodi komentarišući javne istupe predsednika Srbije.

BIRODI je dodao da je odluku o dodeli nacionalnih frekvencija donelo telo koje od 2014. godine radi u nezakonitom stanju, jer svoje interne akte nije usaglasio sa aktuelnim Zakonom o elektronskim medijima po članu 115 u roku od 90 dana.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Beogradski Prajd 2023. biće održan 9. septembra

Beograd, 26. septembar 2022. – Beogradska Parada ponosa zakazana je za drugi vikend …