Naslovna Civilno društvo BIRODI: RIK da usaglasi Pravila o radu biračkih odbora sa zakonima o izborima

BIRODI: RIK da usaglasi Pravila o radu biračkih odbora sa zakonima o izborima

3 minuta za čitanje
0
126
glasanje

Beograd, 04. mart 2020. – Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je da je Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) podneo Inicijativu za usaglašavanje Pravila o radu biračkih odbora sa zakonima o izborima narodnih poslanika i o lokalnim izborima.

Lokalni, pokrajinski i republički izbori u Srbiji biće održani 26. aprila 2020. godine.

BIRODI je tom inicijativom zatražio od RIK-a da u pravilima koja će doneti za predstojeće parlamentarne i lokalne izbore, usaglasi podzakonske odredbe koje regulišu razlikovanje važećeg i nevažećeg biračkog listića sa zakonskim odredbama.

Tražimo da u novim Pravilima ne budu pojedine odredbe koje su važile za prethodne izbore, a koje nisu potpuno u skladu sa zakonima o izborima i koje daju pravo članovima biračkih odbora da arbitrarno odrede za koga je birač hteo da glasa, odnosno kojoj listi ide glas na listiću koji nije popunjen u skladu sa zakonom i/ili sadrži crteže, parole, poruke, komentare ili su ostale liste precrtane“, stoji u saopštenju.

Iz BIRODI-ja su ocenili da se u slučaju da takve odredbe ostanu u Pravilima za predstojeće izbore, otvaraju mogućnosti za razne zloupotrebe prilikom utvrđivanja rezultata glasanja na biračkom mestu što kako se navodi, može dovesti do prekrajanja stvarne izborne volje građana Srbije.

Glasači imaju pravo da crtaju, precrtavaju izborne liste ili pišu parole na glasačkom listiću, ali birački odbor mora ovakav listić da proglasi nevažećim. Iako zakon sadrži nedovoljno preciznu odredbu ‘nedvosmisleno može utvrditi’, a Pravila odredbe ‘sa sigurnošću može utvrditi’ i ‘može pouzdano utvrditi’, birački odbor ne sme da tumači za koga je birač hteo da glasa i da na svakom izbornom mestu po svojoj slobodnoj proceni dodeli glas određenoj izbornoj listi, jer takav način rada otvara mogućnosti za zloupotrebe“, stoji u saopštenju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Otvorene prijave za EU nagradu za istraživačko novinarstvo 2020

Beograd, 22. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da …