Naslovna Civilno društvo BIRODI sprovodi novi monitoring izveštavanja televizija sa nacionalnom frekvencijom i N1

BIRODI sprovodi novi monitoring izveštavanja televizija sa nacionalnom frekvencijom i N1

2 minuta za čitanje
0
157
BIRODI

Beograd, 4. septembar 2019. – Biro za društvena istraživanja (BIRODI) je 1. septembra 2019. godine započeo monitoring izveštavanja televizija RTS, Pink, Prva, O2, Happy, N1 u okviru centralnih informativnih emisija.

BIRODI sprovodi monitoring izveštavanja televizija sa nacionalnom frekvencijom i N1 u nameri da doprinese prevazilaženju postojeće političke krize u Srbiji, piše u saopštenju.

Kako navode iz ove organizacije politička kriza je oličena, između ostalog, u „neadekvatnim medijskim uslovima koji ugrožavaju postojanje demokratske javnosti“.

BIRODI će, do aprila 2020.godine, na mesečnom nivou objavljivati podatke o vremenskoj i tonalitetskoj zastupljenosti javnih funkcionera, ali i stranaka i vodećih stranačkih  funkcionera u centralnim informativnim emsijama.

Mesečni izveštaji o monitoringu navedenih medija sadržaće i podatke o tematskoj i žanrovskoj  strukturi monitorisanih priloga, kao i zastupljenosti regiona u izveštavanju.

Pored navedenog, BIRODI će u mesečnim izveštajima objavljivati i podatke o argumentaciji koju koriste novinari i akteri u analiziranim prilozima.

Dužna pažnja biće posvećena i postupanju novinara u analiziranim prilozima, kao i sadržaju političke komunikacije javnih funkcionera i lidera političkih partija.

Kako saopštavaju iz ove organizacije, podaci iz ovog vanizbornog monitoringa izveštavanja medija biće upoređen sa podacima monitoringa izveštavanja medija iz vanizbornog perioda iz 2017.godine.

Takođe, monitoring izveštavanja medija u izbornom periodu 2020. godine biće upoređen sa podacima iz monitoringa izveštavanja medija iz 2012. 2014. i 2016. godine, dodaje BIRODI u saopštenju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

UNS se povlači iz komisija na konkursima Ministarstva kulture zbog privilegovanja nereprezentativnih udruženja

Beograd, 15. februar 2020. – Izvršni odbor Udruženja novinara Srbije (UNS) odlučio j…